Rana og Rami ventet og ventet på pappa - men det gikk ikke som håpet

Slavehandleren ville ha en million dinarer for å løslate moren og søsknene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Yezidi-flyktningen Azad Xalaf klarte å berge to av barna da de måtte flykte fra hjemmet sitt i Nord-Irak. Men i flukten over Sinjar-fjellet ble kona og tre barn tatt av IS-terrorister.

Blant barna var en gutt som ble født bare timer før de måtte flykte.

MISTET ALT: Rami (t.v) og Rana (t.h) måtte flykte fra hjemmet sitt. De vet ikke om moren og tre søsken som ble solgt som slaver av IS er i live. FOTO: Halkawt Mustafa
MISTET ALT: Rami (t.v) og Rana (t.h) måtte flykte fra hjemmet sitt. De vet ikke om moren og tre søsken som ble solgt som slaver av IS er i live. FOTO: Halkawt Mustafa

Et umenneskelig dilemma

Azad fikk barna Rana og Rami i sikkerhet. Og han visste han måtte forsøke å redde sin kone og de tre barna fra fangenskap. Han hørte at kona var i fangenskap hos en arabisk slavehandler, og klarte å gjøre en avtale om å kjøpe henne tilbake. Men for å klare det, måtte Azad gjøre et grusomt valg.

Han måtte forlate sine to gjenværende barn og reise ut på sitt livs farligste reise. 

I over én uke levde Rana og Rami i uvisshet. De hadde håp om å få se sin mor og søsken igjen, men de levde også i frykt for at de aldri ville få se faren igjen. 

De to søsknene har ventet og ventet. Så endelig kom pappa tilbake. Men han kommer alene. 

Kunne ikke krysse grensen

– Araberen som ringte meg sa jeg kunne hente familien min for en million dinarer. Jeg ba ham dra til grensen fordi det var for farlig for meg å reise inn i Irak igjen, men han kunne ikke gjøre det, sier Azad. 

Området han forsøkte å krysse er en krigssone. Kamphandlingene er så brutale at det ikke var mulig for Azad å ta seg fram til mannen som holder familien hans som slaver. 

– Det pågikk harde kamphandlinger mellom IS, amerikanske militærfly og Bashar Al Assads militærfly. Jeg kan ikke dra og hente familien, fordi situasjonen er så farlig, sier han.

Sexslaver og barnebruder

IS har tatt tusenvis av kvinner som slaver. De blir enten brukt som sexslaver eller selges videre. Det er også rapporter om at jenter ned i sjuårsalderen tvangsgiftes bort. 

Slavehandleren skal ha kjøpt Azads kone fra IS for 200 kroner, og krevde 5000 kroner (en million dinarer) for å selge henne tilbake til ektemannen. Azad var villig til å betale, men handelen ble for farlig å gjennomføre. 

Selv om Azad ikke lyktes med å gjenforene familien sin har han likevel et håp om at konen og hans tre yngste barn fortsatt er i live.

– Hvis Gud vil, kommer resten av familien også hit, kjære datter. Da vil deres mor også komme, kjære sønn, sier han for å trøste barna. 

Det er norsk-kurdiske Halkawt Mustafa som er i området og har møtt Azad og familien. 

Ekstremt farlig situasjon

Situasjonen i Irak er ekstremt kritisk. Terrorgruppen Islamsk Stat (IS) har kontroll på enorme områder i Irak og viktige strategiske ressurser, og brutale henrettelser, overgrep og maktbruk jager tusener på flukt.

Volden i Nord-Irak har eskalert kraftig etter at den sunnimuslimske ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) begynte sin offensiv i landet i juni.

Den irakiske hæren har ikke lykkes med å slå IS tilbake, men får i økende grad hjelp av amerikanske luftangrep, og den kurdiske peshmarga-styrken har kontroll på de kurdiske delene av landet.

Tysklands regjering har besluttet å sende våpen for nærmere 600 millioner kroner til kurdere, men dette er ikke uproblematisk. 

Avgjørelsen om å sende våpen til Nord-Irak representere et tydelig brudd med Tysklands mangeårige tradisjon om ikke å delta i militæroperasjoner i områder hvor det foregår krigshandlinger.

Våpnene vil bli levert i tre omganger, og det dreier seg blant annet om panservernraketter, automatvåpen og maskingevær. Forsendelsene er ventet å koste 70 millioner euro. I tillegg vil Tyskland bidra med humanitær bistand til en verdi av 50 millioner euro.