Nakenbildene har vakt stor oppsikt på nettet. Montasje: TV 2 / Foto: PRIVAT/COLOURBOX
Nakenbildene har vakt stor oppsikt på nettet. Montasje: TV 2 / Foto: PRIVAT/COLOURBOX

FBI med klappjakt på hacker-frekkasen bak Hollywood-nakensjokket

Amerikanske myndigheter har satt sine beste etterforskere på saken etter at kjendiser som Jennifer Lawrence og Kirsten Dunst plutselig stod i nettoen på nettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FBI etterforsker nå hackerskandalene som har rystet klærne av Hollywood-eliten. Etter at Apples iCloud-tjeneste ble hacket, har nakne og til dels grove bilder av kjendiser som Jennifer Lawrence funnet veien ut på webben.

– Vi er kjent med påstandene om hacking, og jobber med saken, heter det i en uttalelse fra FBI.

Det skal være Apple som gikk til FBI og ba om hjelp til å komme til bunns i skandalen, som også belyser svakhetene ved sikkerhetstiltakene i den populære skylagringstjenesten.

– Vi tar personvern svært alvorlig og driver aktiv etterforskning av disse hendelsene, sier Apple-talskvinne Nat Kerris til NBC News

I sedvanlig Apple-stil har man ikke gitt noen uttalelse til pressen om hvordan hackerne kunne klare å få tak i bildene. Uavhengige eksperter har imidlertid pekt på åpenbare svakheter ved systemet

Blant kjendisene som har tatt kraftig til motmæle mot den offentlige grafsingen i de høyst private bildene, er «The Hunger Games»-stjernen og Oscar-vinneren Jennifer Lawrence.

Den anonyme hackeren hevder å ha bilder av over 100 kjente kvinner. Også modell Kate Upton, skuespiller Scarlett Johansson og supermodell Cara Delevingne skal være i fare for å få spredt ufine nakenbilder av seg selv på nettet.

– Dette er et skandaløst brudd på personvernet. Myndighetene vil straffeforfølge alle som sprer bildene, sier en talskvinne for Lawrence.

Det er ikke bekreftet at alle bildene på nettet er autentiske. En del av dem er trolig manipulerte.

I 2010 opprettet FBI «Operation Hackerazzi» for å få kloa i hackeren som hadde stjålet bilder fra datamaskinene til profilerte kvinner i Hollywood. Også den gangen var Scarlett Johansson involvert i nakenskandalen.

Etterforskningen tok nesten et år for FBI, men ledet til arrestasjonen av den Florida-baserte hackeren Christopher Chaney. Johansson uttalte i retten hvor flau hun var, og hvor ydmyket hun følte seg over bildene som florerte på nettet den gangen. Chaney fikk ti år fengsel.