Nå er De Grønne på vippen

Et knapt år etter valget mister de borgerlige partiene flertallet på TV 2s gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De borgerlige partiene får 49,9 prosent av de spurte på septembermålingen TNS Gallup har laget for TV 2. Men det er likevel ikke nok til å få flertall på Stortinget.

– En drømmeposisjon

Mens de borgerlige partiene får 83 mandater, samler de rødgrønne partiene 79. Dermed er det De Grønne som med 4,1 prosent og sju mandater som havner på vippen mellom de to blokkene.

– Å være i en vippeposisjon i norsk politikk er en drømmeposisjon. Da får vi presset de to blokkene til å snakke om vår politikk, for de er avhengig av å ha oss på lag, så det betyr at det blir mer klima-, miljø- og livskvalitetspolitikk, sier talskvinne i De Grønne Hilde Opoku til TV 2.

Les Kjetil Løsets blogg: 49,9 prosent er ikke nok

Septembermålingen er den andre på rad der De Grønne er over sperregrensen og den tangering av augusttallene som var den nest beste for partiet.

Med sju mandater havner De Grønne i en unik vippeposisjon på målingen.

– Hva foretrekker dere av rødt eller blått?

– Vi foretrekker grønn politikk og om vi skal velge side vil det være helt avhengig av hva vi får gjennomslag for, sier Opoku.

Bakgrunnstallene viser at De Grønne er fjerde største parti blant de yngste velgerne.

Sjekk hvem som er inne på Stortinget fra ditt fylke

– Nå er det helt jevnt

Arbeiderpartiet er klart størst med 34,1 prosent (+ 0,4). Selv om den borgerlige blokken fortsatt er større enn de rødgrønne, smiler partisekretær Raymond Johansen (Ap) fornøyd over at de borgerlige ikke lenger har flertall.

– Ett år etter valget så er det nå helt jevnt og det er utrolig motiverende og det må være spennende for det nye partiet De Grønne å være på vippen. Men det er tre år igjen til stortingsvalget, men vi gleder oss veldig over denne målingen, sier Johansen.

Et valg i dag ville gitt Arbeiderpartiet 64 mandater. Selv om de to regjeringspartiene Høyre og Frp samlet har 4,9 prosentpoeng høyere oppslutning får de likevel bare ett mandat mer.

Små endringer

Høyre går frem 0,1 prosentpoeng til 26,7 prosent, mens Frp går tilbake 0,3 til 12,3 prosent. Samlet mister de to regjeringspartiene to mandater sammenlignet med augustmålingen.

Bakgrunnstallene viser at begge de to partiene har noen færre tidligere velgere som sier at de vil stemme på dem enn de hadde i august.

Bytter plass 

Mens KrF var størst av de små i august går partiet ned 1,3 prosentpoeng til 4,9 prosent i september. Tallene viser færre trofaste velgere, mens flere går til andre partier. KrF har også markant færre tidligere velgere som sitter på gjerdet.

Venstre øker med 1,0 til 6,0 prosent og er dermed fjerde største parti.  Bakgrunnstallene viser at Venstre har en langt høyere andel av sine tidligere velgere som sier de vil stemme på partiet, mens andelen tidligere Venstrevelgere som sitter på gjerdet går ned.

Senterpartiet øker med 0,3 til 5,3 prosent. Partiet har gjenvunnet grepet om velgere som stemte på dem ved valget i september.

Over streken

SV øker med 0,3 til 4,3 prosent og er dermed for andre måned på rad over sperregrensen.  Partiet mister noen færre av sine tidligere velgere til Arbeiderpartiet, og mister nå like mange av sine tidligere velgere til De Grønne.

Rødt får 1,1 (- 0,7) og andre partier 1,1 (+ 0,3). Av andre partier er Pensjonistpartiet størst med 0,7 prosent, Kystpartiet får 0,1, De Kristne 0,1, NKP 0,1 og Piratpartiet 0,1.

Målingen er laget av TNS Gallup med personlige telefonintervjuer av 967 personer med stemmerett i tidsrommet 26. - 30. august. 77,3 prosent oppga preferanse (+ 0,4). Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.