– Jeg sammenligner han med Northug og Aamodt

Phillip Sjøen (18) er det største hopptalentet vi har hatt i Norge på mange år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

De som har fulgt hoppsporten tett, hørte om Phillip Sjøen allerede for noen år siden.

Unggutten med jerndisiplinen som bestemte seg for å bli verdens beste skihopper da han var en ung gutt, og som har gjort det som må til for å nå målet.

– Jeg har ofret, litt ja. Jeg har brukt mange timer i gymmen i stedet for å være med venner. Det blir få sene kvelder, og jeg stod over russetiden. Men det følte jeg var et helt naturlig valg dersom jeg skal nå verdenstoppen, sier han.

– God sammenligning med Aamodt

Hoppfenomenet fra Nesodden har tatt mange tøffe valg, og levd som en toppidrettsutøver helt siden han bestemte seg for å satse i 13 årsalderen.

Med seg hele veien har han hatt pappa Jarle. Som støttespiller, partner, trener og veileder.

– Pappa har vært med meg hele veien, jeg hadde aldri vært der jeg er i dag om ikke han hadde pushet meg. Han skal ha kred og stor ære, sier Sjøen.

– Mange sammenligner dere med Kjetil André og Finn Aamodt?

– Ja, det er en god sammenligning, smiler Sjøen.

Roy Erland Myrdal har vært Sjøens trener på Wang toppidrettsgymnas de siste tre årene, og kjenner 18-åringen godt.

– Det som er spesielt med Phillip er at han bestemte seg veldig tidlig for å bli veldig god. Og at han har gått inn 110 prosent for å bli det. Det er mange unge idrettsutøvere som sier de ønsker å bli veldig gode, men veldig få skjønner hva det egentlig innebærer. Phillip har forsaket mye. Sene kvelder. Venner. Fester, sier han.

– Han har noe veldig få har

Også Myrdal sammenligner Sjøen og Aamodt.

– Det er ikke bare at han har en ivrig og dyktig far ved sin side. Han har noe helt spesielt, som veldig få har. Jeg sammenligner ham med en Northug eller en Aamodt. Folk som tok noen valg i tidlig livet. Det betyr ikke nødvendigvis at Phillip får en sånn karriere. Men han kan se seg selv i speilet en dag, og si at han har prøvd. Og det skal han være stolt av.

Sjøen er kjent for store mengder trening. Ofte er står han opp 5 om morgnen for å rekke en ekstra økt før dagen starter.

– Det er ikke sånn hele tiden, bedyrer han.

– Men det blir gjerne tre økter om dagen i de mest intense periodene, sier Sjøen.

Fikk internasjonalt gjennombrudd i sommer

Det store internasjonale gjennombruddet har kommet denne sommeren. Etter å ha knust våre beste menn, med Anders Bardal i spissen, på trening hjemme i Norge, har han fulgt opp med storhopping i Sommer Grand Prix.

I Courchevel ble han nummer to bak Andreas Stjernen, men foran store navn som Kamil Stoch, Peter Prevc og Michael Neumayer.

Helgen etter ble det full klaff i Japan, med seier i to renn på rad. I den siste konkurransen slo han knock-out på alle, og vant med hele 14 poengs margin til en annen lovende norsk hopper, Daniel Andre Tande.

Nå leder han Sommer Grand Prix sammenlagt etter fem av ni konkurranser. Og for de som tror Sommer Grand Prix er en Mikke Mus-konkurranse: Tidligere vinnere er navn som Malysz, Morgenstern, Amman og Schlierenzauer.

– Alexander Stöckl, hvis noen spurte deg for ett år siden om du trodde det var mulig at Phillip Sjøen skulle lede sommercupen halvveis, hva hadde du sagt?

– Jeg ville sagt at det er vanskelig. Men ikke umulig. Phillip har noe eget ved seg når det gjelder treningsarbeidet. Dersom han fortsetter å trene godt, være ivrig og presis, vil han kunne være med i toppen allerede nå til vinteren, sier Norges landslagstrener.

– Fikk sjokk da jeg så målsettingene

Målene Sjøen har satt for seg selv, får til og med de som er ham nærmest til å heve på øyebrynene.

– Jeg fikk litt sjokk da jeg så målsettingsskjemaet hans før denne sesongen, ler trener Myrdal.

– For han skal jo ikke bare til VM. Han vil være med å prege det, sier han.

– Målene mine denne sesongen er hoppuka og VM, sier Sjøen, og legger til:

– På lang sikt ønsker jeg å slå Roar Ljøkelsøys rekord på 11 verdenscupseirer.

Det er ennå langt dit. Men er det en som har forutsetningene til å klare det, er det Phillip Sjøen, 18 år, fra Nesodden.