Coop kalte dette kalv

– Navnet skyldes en menneskelig feil, forklarer Coop Norge.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Linn Foyn Therkelsen

Det var ernæringsfysiologen Erik Arnesen som oppdaget det rare navnet Coop brukte på svin.

Han skulle smøre seg en brødskive med Coops kalverulade, og ble overrasket da han leste ingredienslista.

– Først reagerte jeg på at det var lite kjøtt totalt. 65 prosent. Men så ser jeg jo også at nesten alt kjøttet er svinekjøtt, sier han.

For pålegget som heter «Kalverulade» inneholder masse svinekjøtt, men nesten ikke kalv. Til tross for navnet, består produktet av så mye som 51 prosent svin. Det er også 14 prosent storfe, men hvor mye av dette som er kalvekjøtt står ikke på pakka.

– Jeg mener at når det heter kavlerulade, så gir det inntrykk av at det er noe annet enn det egentlig er, sier Arnesen.

ENDRER NAVN: Coop Norge endrer nå navnet på kalveruladen til «Kjøttrulade». Foto: Chris-Erik Kristoffersen.
ENDRER NAVN: Coop Norge endrer nå navnet på kalveruladen til «Kjøttrulade». Foto: Chris-Erik Kristoffersen.

Ikke imponert

«TV 2 hjelper deg» tar med kjøttpålegget til en butikkslakterklasse på Etterstad videregående skole. Både elevene og læreren synes Coops oppskrift på kalverulade er vel kreativ.

– Når det er kalverulade, skal det ikke være 50 prosent svin, sier Even Bergravf Eggum.

I tillegg synes lærer og butikkslakter Lena Storm Hanssen det er rart å gi et farseprodukt navnet «rulade».

– Jeg synes kanskje dette produktet er mer en pølse enn en rulade. Du ser ikke den bevegelsen, altså de mønstrene i produktet, som jeg forbinder med en rulade. Jeg sliter litt med å kalle dette en kalverulade, sier hun.

– Smaker servelat

Etter å ha luktet og smakt på pålegget fra Coop, konkluderer klassen med at heller ikke smaken passer til navnet Coops kalverulade.

– Det smaker ikke kjøtt. Det er salt og muskat som er de dominante smakene, og ikke noe annet, sier Lena Storm Hanssen

– Hvis jeg ikke hadde visst hva det hadde vært, hadde jeg trodd det var servelat med en gang, sier Even Bergravf Eggum.

Kun én prosent kalv

At elevene ikke kjente synes Coops kalverulade smakte kalv, er kanskje ikke så rart. For når «TV 2 hjelper deg» tar kontakt med Coop Norge, forteller de at kalveruladen inneholder 1 prosent kalvekjøtt.

– Hvordan kom dere på å kalle et produkt med én prosent kalv for kalverulade?

– Det er rett og slett en feil. En menneskelig feil som skjedde ved lansering. Og vi har jo tatt konsekvensene av det og skifta navn, sier kommunikasjonsdirektør i Coop Norge, Kristin Paus.

– Hva slags feil er det som har skjedd?

– Det er en menneskelig feil som har skjedd i forbindelse med lanseringen.

– Hva betyr det?

– Det er en person som har gjort en feil i forbindelse med navnsetting. Og det kan jo dessverre skje, i ny og ne. Men det har vi tatt konsekvensene av og ryddet opp i, sier kommunikasjonsdirektøren.

– Kalvekjøtt er jo dyrere enn svin. Har dere kalt den kalverulade for at det skal høres flottere ut enn det egentlig er?

– Nei, det ble gjort en feil, svarer kommunikasjonsdirektøren.

Endret navnet

Coop Norge forteller at de oppdaget feilen da de gjorde en kritisk gjennomgang av en produktserie med kjøttpålegg.

– Da så vi at produktet ikke kvalifiserte til å hete «Kalverulade», og vi besluttet å endre navn til «Kjøttrulade», sier Kristin Paus.

Vis flere