Nato: – Har bilder av russiske soldater i Ukraina

Russiske tanks på ukrainsk side av grensen vekker ekstrem internasjonal bekymring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President i Ukraina, Petro Porosjenko, har innkalt landets sikkerhetsutvalg til krisemøte fordi væpnede russiske soldater, sammen med pro-russiske separatister, skal ha tatt seg inn Øst-Ukraina.

– Vi har registrert en direkte invasjon gjennomført av russiske militære i de østlige delene av Ukraina, sa ambassadør Ihor Prokoptsjuk torsdag.

Torsdag ettermiddag skal to kolonner med tanks kjørt inn i en strategisk viktig by, ifølge en ukrainsk sikkerhetstalsmann.

Flere uavhengige medier melder torsdag ettermiddag bekrefter at de har observert russiske tanks på ukrainsk side av grensen, og NATO offentliggjorde satellittbilder som alliansen mener beviser at russiske kampstyrker har vært involvert i militære operasjoner på ukrainsk territorium.

– I løpet av de siste to ukene har vi merket en betydelig opptrapping av Russlands militære innblanding i Ukraina, sier brigadegeneral Nico Tak i en uttalelse på NATOs
nettsider.

Bildene ble tatt sent i august, ifølge NATO.

– Satellittbildene som ble offentliggjort i dag, gir ytterligere bevis for at russiske soldater, utstyrt med avanserte, tunge våpen, opererer inne på Ukrainas territorium, sier han videre.
Også USA og en lokal opprørsleder bekrefter at russiske soldater deltar i kampene i Øst-Ukraina, men myndighetene i Russland benekter fortsatt at de har sendt soldater inn i nabolandet. 

– Soldater på ferie

Opprørsleder Aleksandr Zakhartsjenko forsøkte å overbevise mediene om at det dreier det seg om russiske soldater som har ferie eller permisjon fra sine stillinger i det russiske forsvaret.

– De vil heller ta ferien sin sammen med oss – brødre som kjemper for deres frihet – enn å ligge på stranda, sier Zakhartsjenko i et intervju som er lagt ut på nettsiden til TV-stasjonen Russland-24.

4000 soldater

Dette bildet viser angivelig russiske soldater tatt til fange på ukrainsk side av grensen. Bildet er offentliggjort av ukrainske myndigheter. 26 russiske soldater ble ifølge myndighetene arrestert mens de patruljerte i gatene i Donetsk. AFP PHOTO / UNIAN AGENCY/
Dette bildet viser angivelig russiske soldater tatt til fange på ukrainsk side av grensen. Bildet er offentliggjort av ukrainske myndigheter. 26 russiske soldater ble ifølge myndighetene arrestert mens de patruljerte i gatene i Donetsk. AFP PHOTO / UNIAN AGENCY/

Det skal være snakk om mellom 3000 og 4000 russiske soldater som kjemper sammen med ukrainere, sør for Donetsk. De har krysset grensen, og bidrar til kampene øst i Ukraina. 

– Det har vært mellom 3000 og 4000 av dem i våre rekker, sier Zakhartsjenko, og legger til at kampene ville vært hardere uten deres tilstedeværelse. 

Han insisterer på at de russiske soldatene er der av fri vilje. 

President i Ukraina, Petro Porosjenko har innkalt landets sikkerhetsutvalg til krisemøte, og beskriver situasjonen som at «russiske styrker har invadert Ukraina».

EU ekstremt bekymret

Russland må stanse strømmen av militært personell og våpen inn i Ukraina, understreker EU.

– Vi er ekstremt bekymret for utviklingen den siste tiden, sier en talsperson for EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

Ifølge talspersonen må Russland nå stanse alle fiendtlige handlinger og strømmen av militært personell og våpen over grensen til Ukraina.

Både Ukraina, USA, NATO og en ukrainsk opprørsleder bekrefter at russiske soldater deltar i kampene i Øst-Ukraina. Dette avvises imidlertid av regjeringen i Russland.

FNs sikkerhetsråd skal diskutere situasjonen og konflikten i Ukraina vil bli diskutert på EU-toppmøtet lørdag, som i utgangspunktet handler om hvem som skal overta jobbene som EU-president og unionens utenrikssjef.

Også på et møte for EUs utenriksministre fredag vil Ukraina-krisen bli diskutert. Og i forkant av toppmøtet skal Ukrainas president Petro Porosjenko ha samtaler med EU-kommisjonens leder Jose Manuel Barroso.

Den påståtte invasjonen vekker ikke bare bekymring. Den canadiske delegasjonen til Nato, har twitret et sarkastisk kart over Russland for å påpeke ovenfor russerne at de åpenbart ikke kjenner sine egne grenser.

«Geografi kan være vanskelig» står det, og Ukraina er markert på kartet som «ikke Russland».

Beleiret by

Ifølge BBC er byen Novoazovsk beleiret av gruppene torsdag. Byen ligger på veien fra den russiske grensen til grensen av Krim-halvøya. 

Porosjenko avlyste en planlagt reise til Tyrkia etter at situasjonen i Øst-Ukraina eskalerte torsdag. 

Myndighetene i Kiev har lenge hevdet at russiske soldater har sluttet seg til ukrainske opprørsgrupper, og at de forsyner opprørerne med våpen og utstyr. Russland tilbakeviser at de har soldater i Ukraina. 

– Det er ingen russiske soldater i Øst-Ukraina, hevder Russlands ambassadør til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Ambassadør Andrej Kelin tilbakeviste anklagene mot Russland etter et OSSE-landene hadde vært samlet til krisemøte om konflikten i Ukraina torsdag.

– Uakseptabelt

Utenriksminister Børge Brende (H) sier meldingene om en økende strøm av militært utstyr og soldater over grensen fra Russland til Ukraina er bekymringsfull.

– De siste dagene har det også kommet meldinger om kamphandlinger lenger sør. Meldingene har gjort det klart at russiske soldater deltar i destabiliseringen. Dette er fullstendig uakseptabelt, og representerer en ytterligere eskalering av konflikten, sier Brende torsdag.

Han mener det er helt avgjørende at kontaktgruppen, som består av Ukraina, Russland og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), intensiverer arbeidet for å få på plass en våpenhvile og sikre grensen mellom de to landene.

TV 2/ NTB