Tesla Model S og Volkswagen e-Golf er to av bestselgerne på elbil i Norge. Foreløpig er de fritatt for både moms og avgifter - spørsmålet er hva som skjer med bruktprisene den dagen dette eventuelt ikke gjelder lenger.
Tesla Model S og Volkswagen e-Golf er to av bestselgerne på elbil i Norge. Foreløpig er de fritatt for både moms og avgifter - spørsmålet er hva som skjer med bruktprisene den dagen dette eventuelt ikke gjelder lenger.

Nå kan elbil være ekstra smart investering

Endringer kan føre til økt bruktpris.

annonse

Benny Christensen er Brooms bilekspert.

I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei jeg leser at det er planer for å innføre moms på elbilene, slik at de blir vesentlig dyrere enn i dag. Jeg har selv en Nissan Leaf, innkjøpt i sommer.

Hva vil skje med bruktverdien på den og andre elbiler hvis moms blir innført, tror du? Mvh Steinar.

 

Benny svarer:

Hei Steinar. Dette er et svært interessant spørsmål, ett av mange rundt hva som kommer til å skje med alle elbilfordelene i årene som kommer.

I utgangspunktet er elbilene "fredet" til 2017, eller til vi kommer opp i et totalt antall på 50.000 elbiler i Norge. Da alle fordelene ble vedtatt, var det viktig for politikerne å sikre en forutsigbarhet her, derfor ble det gjort på denne måten.

Her snakker vi altså om ting som null avgift, ingen moms, lav årsavgift, gratis bomring og mange steder gratis parkering.

Det er vel klart for de aller fleste at dette ikke kommer til å vare til evig tid. Men det har vært viktig for å få i gang elbilsalget skikkelig. Spørsmålet er hva som skjer videre - og det er mildt sagt uklart.

De lekkasjene som har kommet nå, tyder på at Finansdepartementet vurderer en gradvis innføring av moms på elbiler. Nettopp dette med "gradvis" er nok helt avgjørende her. Tar man store grep for fort, forsvinner hele forutsigbarheten i dette markedet. Og da risikerer man å kjapt rive ned alt som har blitt bygget opp de siste årene.

Billig elbil? Se hva vi fant

Presse opp bruktprisene

Men det er klart: Moms betyr at nye elbiler blir dyrere. Og det igjen vil naturligvis påvirke bruktmarkedet.

Hvor mye avhenger nok i første omgang av hvor fort innføringen av moms skjer. Hvis det går over flere år, vil det neppe føre til store utslag. Skjer det nærmest over natten, vil det påvirke markedet mye.

Uansett er markedets lov ganske enkel her: Hvis nybilene går mye opp i pris, vil det gjøre at flere vurderer bruktbil i stedet. Og det vil presse opp prisene på disse. 

For de som da har kjøpt elbil med null moms, er naturligvis innføring av moms positivt, i alle fall på kort sikt.

Men som du skjønner: Dette blir mye spekulasjoner, ettersom vi ikke vet hva som kommer til å skje med rammebetingelsene til elbilene. Men at elbilene vil være fritatt for både moms og avgifter i mange år framover, det tviler jeg sterkt på.

Elbil-eierne tjener 900.000 kroner i året

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene i Spør Benny-seksjonen

Verditap: Derfor stuper noen biler i pris

 

 

Laster inn forumet...