Ludvig (5) har levd nesten halve livet med kreft

Nå går det mot en sykdomsfri hverdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rett etter at Ludvig Leinum Vikaune fra Trondheim hadde fylt tre år, merket foreldrene hans at noe var galt. Han var plutselig veldig bleik og slapp, og mamma Tone-Lise ble mistenksom.

– Det ble tatt blodprøve hos legen, som viste at han hadde veldig lav blodprosent. Vi ble sendt videre til St. Olav med en gang, og legen der sa at det mest sannsynlig var leukemi eller en blodsykdom, forteller Tone-Lise i TV 2-serien «Kampen for livet».

Det viste seg at Ludvig hadde leukemi, og han ble straks lagt inn på sykehus og en intens behandling ble satt i gang.

– Han forstår mye

I «Kampen for livet» har vi fått et innblikk i hvordan sykdommen har påvirket familien Leinum Vikaunes hverdag. I tillegg til bivirkningen av medisinen, har det vært en utfordring for både foreldrene og Ludvig at han ikke har kunnet leke med andre barn.

Ludvig gjør seg klar til behandling på sykehuset i Trondheim. Da er det godt å få ligge på pappa Marius sitt fang. Foto: TV 2.
Ludvig gjør seg klar til behandling på sykehuset i Trondheim. Da er det godt å få ligge på pappa Marius sitt fang. Foto: TV 2.

– Han forstår at han er syk, og at det er en sykdom som har noe med blodet hans å gjøre. Og at han er nødt til å gå gjennom dette for å bli frisk, forteller pappa Marius i programmet.

– Spør om han er frisk

I dag er Ludvig fem år og det går stadig bedre. Han tar fortsatt cellegift i tablettform hver kveld, noe han skal gjøre frem til januar 2015.

– Nå som programmet har gått på TV så blir det litt ekstra oppmerksomhet rundt det, og da har han tenkt litt på det selv. Så har han spurt om hvorfor han er syk, og om han er frisk nå. Da har jeg svart at han er nesten frisk, og at han skal bli frisk, sier Tone-Lise.

Når Ludvig er ferdig med cellegiften på nyåret gjenstår en spinalprøve for å sjekke om det er noen kreftceller i kroppen, og videre blir det en periode med månedlige kontroller for å sjekke tilbakefall. 

– Vi vet ikke helt hvor lenge det vil pågå, men han skal følges opp til han er cirka 20 år, sier Tone-Lise.

Blir fortere sliten

Da Ludvig fikk diagnosen måtte han ta en pause fra barnehagen, men i onsdagens episode av «Kampen for livet» får vi se at Ludvig har sin første dag tilbake. Ifølge mamma Tone-Lise har overgangen gått veldig fint.

– Ut ifra forholdene er han i god form. Vi ser at han blir fortere sliten enn de andre ungene, men det er naturlig å tenke at cellegiften har gjort noe med kroppen hans.

Se klipp i videovinduet øverst i saken.

– Tøft å se programmet

Det har gått to år siden Tone-Lise og Marius fikk hverdagen snudd opp ned, og Tone-Lise legger ikke skjul på at det har vært en krevende tid. Nå håper de at det verste er forbi. 

– Når man står midt opp i det, så tenker man at det går bra. Men når det roer seg så oppdager man at det har tatt på. Det er tøft å se programmet nå. Mye av det jeg har glemt eller fortrengt, kommer tilbake. Jeg er glad det nærmer seg en sykdomsfri hverdag, sier hun.

Se «Kampen for livet» på TV 2 onsdager kl. 21.40.