Boasson Hagen klar for sørafrikansk lag

Edvald Boasson Hagen har funnet ny arbeidsgiver.

Edvald Boasson Hagen er etter det TV 2 Sporten erfarer klar for MTN Qhubeka. 27-åringen fra Rudsbygd har skrevet under på en toårskontrakt med det sørafrikanske laget.

Der blir han lagkamerat med Gerald Ciolek, som vant Milano-Sanremo i 2013. Også Linus Gerdemann sykler for laget.

MTN Qhubeka annonserte i sommer at de ønsker tre å signere tre store navn som kan gjøre det bra i klassikerne og i småkuperte ritt. Boasson Hagen sto øverst på ønskelisten sammen med Geraint Thomas. MTN Qhubeka er ikke et World Tour-lag. Laget befinner seg i den nest øverste divisjonen, og er derfor avhengig av wild card-plasser for å være med i de største etapperittene som Tour de France, Giro d'Italia og Vueltaen.

MTN Qhubeka fikk sin første wild card-plass i årets Vuelta.

TV 2 har vært i kontakt med Boasson Hagens to tidligere trenere Kurt Asle Arvesen og Fredrik Mohn. Ingen av dem blir med nordmannen til MTN Qhubeka.

– Laget er pro-kontinentalt. Mange er sikkert overrasket over at han går til et lag i divisjonen under, men jeg vet at laget skal ruste opp for å få en invitasjon til Tour de France, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

– MTN Qhubeka-prosjektet er fantastisk spennende med tanke på å utvikle afrikansk sykkelsport. Det er nok gøy å være med på noe som er litt større enn selve sporten. De har samlet inn en halv million sykler til sørafrikanske skolebarn for å korte ned reisetid til skolen, sier Kaggestad. 

Sykkeleksperten er likevel ikke i tvil om at Boasson Hagen også har lagt vekt på det økonomiske.

– Én million Euro er nevnt, og det er godt under det han tjener i Sky i dag. Han har ikke hatt en super sesong, og da er det naturlig at han får mindre betalt, sier Kaggestad.

Boasson Hagen startet karrieren sin i Lillehammer Cykkelclub. I 2006 og 2007 syklet han for amatørlaget Team Maxbo Bianchi. Den første proffkontrakten fikk han i Team Columbia i 2008. I august samme år tok han sin første ProTour-seier i Eneco Tour.

Etter to suksessrike sesonger i Team Columbia (HTC HighRoad) pakket Boasson Hagen snippesken og dro til det nyoppstartede britiske laget Team Sky. Sommeren 2011 vant han to etapper i Tour de France og vant Eneco Tour sammenlagt. Boasson Hagen leverte også en solid sesong i 2012, men de to siste sesongene har det gått lengre og lengre mellom triumfene.

I Tour de France 2013 anklaget den anerkjente sykkeljournalisten Paul Kimmage Team Sky for å ha ødelagt Boasson Hagens talent.

– Jeg trodde han skulle bli den neste Eddy Merckx da jeg så ham i 2009. Han er det største naturtalentet jeg har sett siden Jan Ullrich. Jeg trodde han skulle utvikle seg videre og bli den nye store vinneren. Og hva er han nå? En hjelperytter. Dave Brailsford snakker om å utvikle unge talenter. Hva har skjedd med Edvalds talent? Det har ikke utviklet seg. Han er ikke en bedre rytter nå enn da han kom til laget, sa Kimmage til tv2.no den gang.