FARLIG: Norske myndigheter vil ikke at nordmenn skal reise til land som er rammet av den dødelige sykdommen. Foto: John Moore, Getty Images
FARLIG: Norske myndigheter vil ikke at nordmenn skal reise til land som er rammet av den dødelige sykdommen. Foto: John Moore, Getty Images

UD fraråder alle nordmenn å reise til ebola-rammede land

Myndighetene frykter at nordmenn som drar til, eller oppholder seg i, Liberia, Guinea eller Sierra Leone vil få problemer med å komme seg hjem igjen til Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utenriksdepartementet (UD) har oppjustert reiserådene for nordmenn i forbindelse med ebola-utbruddet i Vest-Afrika. 

Nå fraråder norske myndigheter alle nordmenn å dra til Sierra Leone, Liberia og Guinea. 

– Smittefaren for ebola er én faktor, men det er i tillegg land hvor helsevesenet og andre samfunnsfunksjoner er overbelastet, sier pressekontakt i UD, Kristin Enstad. 

Hun sier det stadig vil bli vanskeligere for norske myndigheter å bistå nordmenn med behov for hjelp. 

– Grensene stenger og de fleste flyselskaper har sluttet å fly til og fra disse landene. I nødstilfeller vil det være begrensede muligheter for utenrikstjenesten å bistå norske borgere, sier hun. 

Reiserådet fra norske myndigheter for Liberia, Sierra Leone og Guinea er på høyeste alvorlighetsgrad og gjelder alle norske statsborgere. 

– Ekstremt usolidarisk  

Norske Lindis Hurum (42) jobber som nødhjelpskoordinator i Leger uten grenser, og har vært i Liberia i to måneder. Hun befinner seg nå i Brüssel – på vei hjem til Norge. 

Hurum sier det var utfordrende å komme seg ut av landet. 

– Det er kun ett flyselskap som flyr ut, og det er et veldig stort problem for å folk – å både komme seg inn og ut. Det paralyserer hele hjelpearbeidet, forteller Lindis.

I to måneder har 42-åringen jobber døgnet rundt i Liberias hovedstad, Monrovia. Isoleringen av landene mener hun er en krise. 

– Hva er strategien? Vi kan jo ikke stenge av en hel region, og tro at smitten stopper ved å stanse fly. Det er helt ekstremt usolidarisk, og det virker som folk later som problemet ikke er det, sier Hurum.  

Hun sier det er bra at norske myndigheter fraråder vanlige nordmenn å dra til landene. 

– Jeg har ikke vært så redd for å bli smittet av ebola, men for å bli syk av andre ting. Hadde jeg brukket benet eller fått blindtarmbetennelse hadde jeg ikke fått hjelp, sier hun. 

Får ikke reise med feber

Overlege ved Folkehelseinstituttet, Siri Helene Hauge sier til TV 2 at rådene fra norske myndigheter er en helhetlig vurdering av et stadig sviktende helsesystem. 

– Det er ikke bare snakk om smittefaren for ebola, men et helt helsesystem som ikke fungerer. Kommer nordmenn på sykehus i disse landene møter de dårlige smittetiltak, samtidig som de belaster et system som ikke tåler det, sier Hauge. 

Hun sier det stadig blir vanskeligere for nordmenn å komme seg ut av landene. 

– Ved utreise blir alle passasjerer scannet, og har du feber får du ikke dra. Da blir personen satt i karantene, til tross for at du muligens «bare» har malaria, sier hun. 

Flere nordmenn befinner seg allerede i Liberia, Sierra Leone og Guinea. 

– De fleste norske som er igjen, er der i regi av helseorganisasjoner, og da har de som regel lege tilgjengelig, sier Hauge. 

Verdens Helseorganisasjon (WHO) har pålagt landene som er rammet å erklære nasjonal krise, og mange flyselskaper har kansellert alle ruter til de tre landene. 

Lindis Hurum mener ebola-utbruddet ikke lenger bare handler om sykdom, men karakteriserer det som en stor humanitær krise. 

– Skoler er stengt, helsevesenet synker, det er mer vold og alt i samfunnet stenger. Ebola kan ikke bli en unnskyldning for å la et helt folk i krise være alene, sier Hurum. 

Legger ned sentre

WHO besluttet tirsdag å stenge et helsesenter i Sierra Leone etter at en WHO-ansatt ble smittet av ebola. Den smittede er fra Senegal, men blir sendt til Hamburg for behandling onsdag. Det er den første WHO-ansatte som er blitt smittet. 

– Stengingen er en midlertidig løsning for å sikre våre medarbeidere, sier talsperson for WHO, Christy Feig til Reuters. 

WHO har sendt over 400 av sine ansatte til landene, for å bistå i arbeidet med å hindre spredning.

Mangelen på stabilt helsevesen, utdannet personell og nok utstyr er prekær i de rammede landene, og mange spør seg hva som vil skje når enkelte av de få helsesentrene blir stengt.