STORSTREIK: Streikevakt utenfor Marienlyst skole i Drammen.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
STORSTREIK: Streikevakt utenfor Marienlyst skole i Drammen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

849 nye lærere i streik

Utdanningsforbundet trapper opp lærerstreiken fra mandag 1. september.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utdanningsforbundet trapper opp streiken med ytterligere 849 lærere fra neste uke.

Per nå har Utdanningsforbundet, som er den største av de fire lærerorganisasjonene som er i konflikt med Kommunenes sentralforbund (KS), om lag 7700 lærere i streik. Etter opptrappingen neste uke vil nærmere 9000 medlemmer fra forbundet være i streik.

– Dette gjør vi for å øke presset på KS ytterligere, det ser ut til å være helt nødvendig. Dette uttaket er litt mindre enn det forrige. Det viser at vi planlegger for en langvarig streik, sier Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied til TV 2.

– Hvor lenge kan dere holde streiken gående?

– Vi kan holde denne streiken gående lenge. Vi ønsker selvsagt ikke det, vi ønsker at dette skal presse arbeidsgiverne, kommunene der ute ytterligere slik at KS kan endre posisjon.

Totalt tas det 31 nye skoler ut i streik gjennom forbundet. De nye kommunene som blir rammet er Kongsvinger, Nøtterøy, Randaberg, Orkdal og Østre Toten.

Totalt 1066 nye lærere

Mandag varslet Skolenes landsforbund (SLF) om uttak av 77 nye lærere som utgjør totalt 161 stykker fra 1. september.

Musikernes fellesorganisasjon varslet tirsdag om uttak av ytterligere 128 lærere fordelt på sju videregående skoler, totalt vil de ha 174 lærere i streik neste uke. 

Norsk lektorlag trapper opp med 12 lektorer som utgjør 43 lærere.

Tilsammen vil 1066 nye lærere gå ut i streik fra mandag 1. september. 

Ingen ny løsning

Søndag 24. august ble det brudd i sonderingene mellom KS og lærerorganisasjonene. Denne uken har det ikke vært noe bevegelse mellom partene, og den massive lærerstreiken ser ut til å bli langvarig. 

Flere av landets rektorer mener at elevene deres ikke tåler en så lang streik som konflikten tilsier at det kan bli.

KS beklager

Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS, sier til TV 2 onsdag at de ønsker en snarlig løsning. 

– Jeg beklager at det er streik. Jeg syntes det er veldig trist og vi gjør alt vi kan. Vi har strukket oss veldig langt og vil fortsette med det, slik at streiken kan bli avblåst så fort som mulig.

Hun påpeker at det ikke er nødvendig å endre det nåværende mandatet for å finne en løsning på konflikten, men Helgesen ønsker ikke å svare på hvor langt forhandlerne kan strekke seg ifølge mandatet. 

– Spekulerer dere i tvungen lønnsnemnd?

– Nei, på ingen måte. Da aner vi ikke resultatet og vi er opptatt av at partene finner en løsning i fellesskap. Det er ikke bra for noen av partene at regjeringen blandes inn, sier Helgesen.

KILDE: Kommunenes Sentralforbund
KILDE: Kommunenes Sentralforbund