Studenter med kreativ sikring mot voldtektsdop

Amerikanske collegestudenter har laget en neglelakk som avslører om det er dop i drinken din. Men ekspertene advarer mot falsk trygghet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er fire collegegutter som står bak neglelakken med det treffende navnet "Undercover Colors".

Neglelakken skifter farge dersom den kommer i kontakt med stoffer som GHB, Rohypnol og Xanax. Dette er midler som voldtektsmenn bruker til å dope ned sine ofre.

Akseptert virkelighet

Med Undercover Colors på neglene kan du røre i drinken med fingeren. Dersom neglelakken skifter farge, er det fare på ferde. 

Såkalte date rapes, voldtekter der offeret blir dopet ned før voldtekten, er et vanlig og fryktet fenomen for amerikanske collegestudenter. 

– Det er en uheldig realitet du nærmest aksepterer når du som jente begynner på college, sier New Orleans-student Mary Clare Molona til CBS.

Se hva de unge collegekvinnene mener om neglelakken øverst i artikkelen.

Advarer mot falsk trygghet

Nettopp følelsen av trygghet er ankepunktet til medisinsk personal. 

SIKRING: Utviklerne av neglelakken ønsker å tilby en sikring mot et fryktet og utbredt problem, såkalte date rapes. Foto: CBS/undercovercolors.com
SIKRING: Utviklerne av neglelakken ønsker å tilby en sikring mot et fryktet og utbredt problem, såkalte date rapes. Foto: CBS/undercovercolors.com

– Hver dag endres innholdet i disse midlene. Selv for et laboratorium er det vanskelig å holde tritt med denne utviklingen. Derfor er det vanskelig for en neglelakk å fange opp alle typer voldtektsdop, sier Ginesse Barrett ved universitetssykehuset i New Orleans.

Hun understreker at det er en god idé, og kan fungere i kombinasjon med sugerør og brikker som har samme funksjon.

Målet for utviklerne av neglelakken er å flytte frykten fra offer til overgriper. Men studenten Mary Clare Molina mener flere tiltak må treffes for å få slutt på det fryktede fenomenet.

– Vi bruker mye tid på å lære jenter hvordan de ikke skal bli voldtatt, fremfor å lære gutter ikke å voldta, sier Molina.