1400 barn utsatt for overgrep i britisk by: Ville ikke bli kalt rasister - dysset ned overgrep 

Mer enn 1400 barn i Rotherham er utsatt for gjengvoldtekter og menneskehandel, viser ny rapport. Overgrepene ble dysset ned, for kommuneledelsen var redd for å bli kalt rasister. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Overgrepene skjedde i løpet av en periode på 16 år, fra 1997 til 2013.

Jenter helt ned i 11-årsalderen ble voldtatt av et stort antall asiatiske menn i Rotherham, midt i Storbritannia. Noen av dem ble sendt til andre byer, hvor de ble slått, seksuelt misbrukt og truet til taushet.

– Han fikk kontroll over meg

I rapporten kommer det fram at barn ble dynket med bensin og truet med å bli satt fyr på, de ble truet med våpen, og de ble tvunget til å se på brutale voldtekter - med beskjed om de ble nestemann om de fortalte noen om hva som foregikk.

PROFFESOR ALEX JAY: Jay står bak rapporten som viser at mer enn 1400 barn i Rotherham er utsatt for overgrep. Foto: AP
PROFFESOR ALEX JAY: Jay står bak rapporten som viser at mer enn 1400 barn i Rotherham er utsatt for overgrep. Foto: AP

– Han voldtok meg en gang i uken, hver uke. Han fikk kontroll over meg, og jeg var ikke bare redd ham, men også alle andre i gjengen. Hvis noen av slektningene hans ville ha sex med meg, så måtte jeg være med på det, forteller en jentene til Sky News.

Se intervjuet med jenta i videoen øverst i artikkelen.

Jentene ble tilbudt gaver, kjøreturer i fine biler, sigaretter, alkohol og penger. En 13 år gammel jente ble lovet å bli behandlet som en prinsesse om hun gjorde som mennene sa.

Unnlot å gjøre noe

En ny rapport, skrevet av professor Alexis Jay, avslører at kommuneledelsen allerede i 2005 visste om de seksuelle overgrepene, men unnlot å gjøre noe.

Rapporten, som ble offentliggjort tirsdag, er den fjerde som tar for seg mishandlingen og overgrepene i Rotherham. Den første rapporten kom i 2002, og inneholdt kritikk til politi og politikere for ikke å gjøre noe det som skjedde like foran nesen deres.

TRAKK SEG: Roger Stone, byrådsleder i Rotherham siden 2003, trakk seg med umiddelbar virkning etter at sjokkrapporten ble lagt fram tirsdag. Foto: AP
TRAKK SEG: Roger Stone, byrådsleder i Rotherham siden 2003, trakk seg med umiddelbar virkning etter at sjokkrapporten ble lagt fram tirsdag. Foto: AP

I den nyeste rapporten kommer det ifølge BBC fram at flere kommune- og polititopper mente ungdommene overdrev. De var også redd for å bli omtalt som rasister, siden flesteparten av gjerningsmennene er asiatiske menn.

Flere ganger fikk ofrene skylden for at de ble seksuelt misbrukt. Mens unge jenter ble arrestert for fyll, fikk mennene som forgrep seg på dem gå ustraffet.

Beklager

Byrådslederen siden 2004, Roger Stone, har valgt å trekke seg med umiddelbar virkning.

– Det eneste rette å gjøre nå er at jeg, som leder, tar ansvar for de feil som er gjort opp gjennom historien, og som så tydelig er beskrevet i rapporten, sier han til The guardian.

Politiet legger seg også flate, og kommer med en beklagelse overfor de mange barna som ikke har fått den hjelpen de burde.