Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har tidligere omtalt moteskandalen, hvor redaktøren i et av Norges ledende motemagasiner har gitt to av sine venninner omfattende spalteplass i bladet.

Tidligere moteredaktør i Costume, Vanessa Rudjord (38) ble i mai klaget inn, og ble tirsdag formiddag felt for å ha brutt god presseskikk.

Følgende punkter fra Vær Varsom-plakaten ble brutt:

2.2. Den enkelte redaksjon og den enkelte medarbeider må verne om sin integritet og troverdighet for å kunne opptre fritt og uavhengig overfor personer eller grupper som av ideologiske, økonomiske eller andre grunner vil øve innflytelse på det redaksjonelle innhold.


2.3. Redaksjonelle medarbeidere må ikke ha oppdrag eller verv, økonomiske eller andre bindinger som kan skape interessekonflikter i sammenheng med deres redaksjonelle oppgaver. De må unngå dobbeltroller som kan svekke deres troverdighet. Vis åpenhet om forhold som kan påvirke redaksjonelle medarbeideres habilitet.


2.4. Redaksjonelle medarbeidere må ikke utnytte sin stilling til å oppnå private fordeler.

Venninne-reklame

<blockquote class="twitter-tweet" lang="no"><p>Har fått flere spørsmål vedr Costume <a href="https://twitter.com/hashtag/presseetikk?src=hash">#presseetikk</a> Jeg kommer til å klage inn bladet v redaktøren for <a href="https://twitter.com/hashtag/pfu?src=hash">#pfu</a> <a href="https://twitter.com/presseforbundet">@presseforbundet</a></p>&mdash; Kjersti Stavrum (@LokenStavrum) <a href="https://twitter.com/LokenStavrum/statuses/464322755648028672">8. mai 2014</a></blockquote> <script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Moteredaktøren omtalte venninnen Jenny Skavlans bikinikolleksjon i et 18 siders oppslag, og har tidligere trykket sin beste venninne og designer, Pia Tjelta over 19 sider da hun designet en kjolekolleksjon for By TiMo. Pia Tjelta ble også trykket på coveret i samme utgave av Costume i sin egendesignede kjole.

Skeptisk til troverdigheten

Reportasjene er lite troverdige, mener generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum. 

– Vær varsom-plakaten har klare regler som sier at man ikke skal ha dobbeltroller som kan bidra til å svekke troverdigheten. Troverdigheten er i bunn og grunn medias viktigste verdipapir og vi er tjent med å få en avklaring på om Costume har brutt Vær varsom-plakaten eller ikke, sa Løken Stavrum da hun bekreftet at hun ville benytte initiativretten.

Det er ikke bare venninnene som blir frontet i motebladet. Da Costume ga ut sitt interiør-bilag Costume Living tidligere i år, var det Vanessas egen leilighet som ble trykket over 8 sider, og da poserte redaktøren i kjole fra Pia Tjeltas nye kolleksjon. Leiligheten ble samtidig lagt ut for salg på Finn.no. Også i denne saken ble bladet felt av PFU tirsdag.