RAKETTER: Den islamske staten, IS, viste frem det som trolig er en beslaglagt irakisk Scud-rakett under en parade i Syria. Foto: AP
RAKETTER: Den islamske staten, IS, viste frem det som trolig er en beslaglagt irakisk Scud-rakett under en parade i Syria. Foto: AP

Frykter IS kan lage masseødeleggelsesvåpen

Den islamske staten rår nå over radioaktivt materiale samt ingredienser til å lage masseødeleggelsesvåpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Terrororganisasjonen Den islamske staten, IS, inntok i helgen Tabqa-flybasen i Syria etter harde kamper mot regjeringshæren til Bashar al-Assad.

Flere hundre soldater mistet livet i kampene som endte med at regjeringssoldater til slutt forlot basen og forsøkte å flykte i et forsøk på å unnslippe IS-styrkene.

Basen ligger kun 45 kilometer fra Raqqa og IS skal, i følge meldingene, ha tatt kontroll over militære jetfly, kampvogner og artilleri.

IS-offiserene benyttet seg av egne droner som gjorde luftopptak av flybasen under planleggingen av slaget, melder CNN.

Søndag publiserte Den islamske staten sine drone-opptak samt dokumentasjon av kampene.

Har egne Scud-raketter

TANKS: Hæren til IS vokser og nå har de også en mengde tanks til rådighet. Foto: AP
TANKS: Hæren til IS vokser og nå har de også en mengde tanks til rådighet. Foto: AP
OVERRASKET: Kommandørkaptein Per Christian Gundersen er overrasket over fremgangen til IS i Syria og ikke minst Irak. Foto: TV 2
OVERRASKET: Kommandørkaptein Per Christian Gundersen er overrasket over fremgangen til IS i Syria og ikke minst Irak. Foto: TV 2
MOBILT: Den islamske staten har mange små enheter som opererer med høy mobilitet. Blant annet har de kraftige artillerikanoner montert på lastebilplan.
MOBILT: Den islamske staten har mange små enheter som opererer med høy mobilitet. Blant annet har de kraftige artillerikanoner montert på lastebilplan.

IS fremstår mer og mer som en moderne terrorhær som benytter seg av sofistikert teknologi i kampen for å etablere sitt islamske kalifat i området. 

Flybasen som ble nedkjempet i helgen har vært al-Assads-regjeringens siste bastion i Raqqa-provinsen og har spilt en nøkkelrolle for regjeringshæren under kampene mot IS. Med tapet av basen vil det syriske luftvåpenet ha store vanskeligheter med å opprettholde kontrollen over luftrommet i den nordlige delen av Syria, vurderer analytikere overfor BBC.

– Denne flybasen hadde nok større betydning for Assad mens man slåss med bakkestyrker om Raqqa. Det er lange logistikklinjer fra Damaskus til provinsen og de slåss hardt om denne basen. De syriske regjeringsstyrkene fikk nok med seg det som var av høyteknologisk utstyr fra flybasen, i tillegg til fly og viktige tekniske komponenter, sier Per Christian Gundersen, Kommandørkaptein tilknyttet Forsvarets stabsskole til TV 2.

Mandag melder nyhetsbyrået AP at bilder av IS-krigere som paraderer med det som trolig er en irakisk Scud-rakett er verifisert å stemme.

En Scud-rakett har en rekkevidde på 1000 kilometer og representerer en ytterligere trussel fra IS mot ikke bare Syria og Irak, men også mot mål i nabolandene.

– En ting er å paradere med Scud-raketter, en annen ting er å operere den, å bruke den til å treffe mål. Den type spesialkompetanse besitter nødvendigvis ikke IS, i hver fall ikke ennå, sier Gundersen.

– Men vi vil nok se videoer av at IS paraderer med beslaglagt utstyr snart, kanskje en MIG-21 på et lasteplan for å vise at de er sterke og har en potent slagkraft. Dette er imidlertid mest i propagandaøyemed, sier han.

Assad har bidratt til etableringen av IS

Gundersen, som har Midtøsten og Syria som spesialfelt, mener IS har fått fritt spillerom av Assad i deler av Syria.

– På en måte kan man si at Assad har vært med å starte IS da den syriske regjeringen ikke har fokusert på opprørsbekjempelse av områdene øst i Syria der IS har tatt kontrollen, sier han.

Han mener IS i Syria er i ferd med å overta strategisk viktige grenseområder i nord mellom Tyrkia og Syria.

– Fremgangen til IS har vært overraskende. Men med sine små enheter, med maskingeværer montert på pick-up biler, har de høy mobilitet og slår til der motstanderne er sårbare, sier Gundersen.

– Utfordringen for IS nå er å opprettholde den territorielle kontrollen i områdene de har tatt,
og vi ser at i Irak blir de sakte men sikkert presset nordvest-over av den irakiske regjeringshæren og kurdiske Peshmerga-styrker, sier han.

Har radioaktivt materiale

Analytikere ved West Point, krigsskolen til den amerikanske hæren, skriver i en rapport at IS nå også råder over radioaktivt materiale samt komponenter som brukes til å lage masseødeleggelsesvåpen.

Da IS i juni tok kontroll over Mosul i Irak beslagla de rundt 40 kilo uranium samt under ett kilo thorium som den irakiske regjeringen oppbevarte ved Universitetet.

– Den uranen IS tok i Mosul var beregnet i forskningsøyemed og er, slik jeg forstår det, ikke brukbar til våpen, sier Gundersen.

Masseødeleggelsesvåpen

I samme tidsperiode inntok IS al-Muthanna, 95 kilometer nord for Bagdad, hvor restene av Iraks og Saddam Husseins kjemiske våpenprogram befant seg.

Det var her man produserte både sennepsgass samt giftgassen Sarin som ble brukt mot sivilbefolkningen samt i krigen mot Iran.

Hva som egentlig var igjen av kjemiske komponenter der er ikke kjent, men ifølge Michael Luhan, kommunikasjonssjef for organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, inneholdt to av bunkersene kjemiske våpen laget før 1991, heter det i rapporten fra West Point.

«Skitten bombe»

Rapporten konkluderer med at man anser trusselen for at en «skitten bombe» fra IS skal gjøre betydelig skade som relativt liten.

For det første risikerer IS-krigerne å eksponere seg selv for skadevirkninger ved å oppbevare eller transportere de radioaktive- eller kjemiske stoffene.

For det andre vil effekten av å sprenge en «skitten bombe» trolig være ikke altfor stor da det radioaktive materialet er forsknings-uran og derfor trolig svakere enn den militære utgaven.

I tillegg påpekes det at IS trolig ikke per nå rår over utstyr eller komponenter som kan brukes til å sette sammen en bombe stor nok til å ha betydelig virkning, heter det.