MOTSTAND: Yousuf Gilani (t.h.) mener det er viktig at nordmenn møter opp i demonstrasjonen for å vise motstand mot IS og Profetens Ummah. (Foto: NTB scanpix/TV 2)
MOTSTAND: Yousuf Gilani (t.h.) mener det er viktig at nordmenn møter opp i demonstrasjonen for å vise motstand mot IS og Profetens Ummah. (Foto: NTB scanpix/TV 2)

– Møt opp og vis massiv avsky mot IS og Profetens Ummah

Politiet frykter ikke motdemonstrasjoner når flere tusen mennesker samles for å vise motstand mot IS og Profetens Ummah i ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet har ikke fått konkrete trusler eller informasjon om at det vil være store mot-demonstrasjoner når flere tusen mennesker vil vise sin avsky mot terrorgruppen IS´ handlinger i Syria og Irak og Profetens Ummah i Oslo i ettermiddag.  

Politiet har derimot en løpende trusselvurdering frem mot demonstrasjonen starter i Grønland i Oslo klokken 17.00.

Løpende vurdering

Johan Fredriksen, stabsjef i Oslo politidistrikt, frykter ikke at Profetens Ummah eller andre gruppering skal vise motstand under arrangementet.

PÅ VAKT: Stabssjef Johan Fredriksen frykter ikke store motdemonstrasjoner når flere tusen mennesker samles i Oslo sentrum i ettermiddag. (Foto: Berit Roald / Scanpix )
PÅ VAKT: Stabssjef Johan Fredriksen frykter ikke store motdemonstrasjoner når flere tusen mennesker samles i Oslo sentrum i ettermiddag. (Foto: Berit Roald / Scanpix )

– Det frykter vi ikke. Ytringsfriheten den er en viktig del av demokratiet, og så lenge de som ønsker å ytre seg holder seg innenfor rammene av norsk lov, så legger vi til rette uansett hvilke budskap de har, sier Fredriksen til TV 2.

Politiet er i løpende kontakt med arrangøren frem til demonstasjonen starter klokken 17.00.

– Nå har dette utviklet seg over tid, så vi har en løpende trusselvurdering i forhold til selve arrangementet. De siste bitene kommer på plass senest helt opp mot start, sier stabsjefen.

– Hvilke sikkerhetsvurderinger er gjort?

– Vi følger med i sosiale medier, vi har våre kilder, vi lager trusselvurderinger, vi samarbeider med PST, egen etterretning og danner oss en bilde av hvordan situasjonen er i forkant, og så setter vi inn tiltak i forhold til det, sier Fredriksen. 

Økt sikkerhet

Mandag formiddag er over 20.000 mennesker inviterte til å delta i demonstasjonen gjennom demonstrasjonens facebookside. Ifølge arrangøren har flere tusen mennesker bekreftet at de skal delta. En av disse er statminister Erna Solberg, som også skal holde en appell utenfor Stortinget.

– Når mange tusen mennesker samles, så kan ikke vi gi noen garantier for noe som helst, men vi setter på de tiltakene vi mener er nødvendig, og per nå så mener vi at vi ikke har indikasjoner verken på mot-demonstrasjoner eller trusler mot arrangementet, sier Fredriksen.

At Solberg og andre profilerte person skal delta, gjør at politiet setter et enda større fokus på sikkerhet.

– Det er en dimensjon i demonstrasjonen som gjør at vi har et ekstra fokus nettopp på dem, sier stabsjefen.

TV 2 har forsøkt å komme i kontakt med lederen i Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain. Han har ikke besvart våre henvendelser.

– Mot opp å vis avsky

DEMONSTRASJON: Abid. Q. Raja og Yousuf Gilani lagde søndag plakater som skal brukes i demonstrasjonen. (Foto: TV 2)
DEMONSTRASJON: Abid. Q. Raja og Yousuf Gilani lagde søndag plakater som skal brukes i demonstrasjonen. (Foto: TV 2)

Yousuf Gilani er en av arrangørene bak demonstrasjonen i ettermiddag. Han oppfordrer flest mulig til å møte opp for å vise motstand.

– Responsen har vært overveldende. Vi tror at flere tusen nordmenn vil møte opp og vise en massiv avsky mot Islamsk Stat (IS) og Profetens Ummah. De skal én gang for alle få se hvor få de er, og hvor mange vi er. Dette er en historisk viktig markering og jeg håper alle møter opp, sier Gilani til TV 2.

Disse skal holde appell mot ekstremisme i ettermiddag:

 • Faten Mahdi Al-Hussaini
 • Statsminister Erna Solberg
 • Leder av Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre
 • Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsat
 • Senaid Kobilica fra Det Islamske Fellesskap Bosnia og Herzegovina
 • Mansor Hikmet fra Rådet for det Irakiske samfunn
 • Biskop Anne May Grasaas
 • Roja Dorian fra Independent Kurdish Women Rights Organization
 • Basim Ghozlan fra Rabita-moskéen
 • Abo Bakr al Sadique fra Minhaj Ul Quran
 • Stortingsrepresentant Abid Q. Raja fra Venstre
 • Yousef Bartho Assidiq fra Minotenk
 • Tidligere SV-politiker Akhtar Chaudry
 • Sheikh Mahmoud Jalloul fra Tawheed Islamic Senter
 • Bashe Muse fra Den somaliske kulturforening
 • Sylo Taraku fra LIM.