Slik jobber tyvene i gruppe for å lure deg:

Rundlurt av lommetyvenes frekke rulletrapp-triks

Overvåkningsvideoen fra Oslo S. avslører hvordan fire personer skaper kaos og trengsel, for så å rappe bankkortet til en uvitende reisende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er en kjennsgjerning at lommetyver trives på steder med mange mennesker og trengsel. Men denne videoen viser hvor kynisk fire lommetyver er når de selv står bak kaoset.

Fire personer blokkerer offeret og skaper en situasjon der det blir full stans i rulletrappen.

Mannen i grå caps stjeler så lommeboken fra sekken til kvinnen nede til venstre.

– Det vi ser er fire tyver som samarbeider om å stjele lommeboken fra kvinnens sekk. De er, som du ser i videoen, ganske flinke, sier analytiker i oslopolitiets innsatsgruppe mot lommetyverier, Morten Drægni, til TV 2.

– En skaper trengsel nederst, den neste blokkerer på siden, mannen i grå caps stjeler lommeboken og mannen øverst til høyre holder oversikt, sier Drægni.

Tappet kortet umiddelbart

Før situasjonen oppstod hadde tyvene spionert på kvinnen og fått tak i pinkoden til bankkortet hennes.

I FLOKK: Alle personene markert med rød ring var involvert i tyveriet. Foto: Politiet.
I FLOKK: Alle personene markert med rød ring var involvert i tyveriet. Foto: Politiet.

– Det som skjer etter kaoset i rulletrappen er at den stjålne lommeboken skifter hender. De går så direkte og tar ut 9.900 kroner fra kortet, før kvinnen oppdager det som har skjedd.

– Pass på

Roar H. Kvassheim leder lommetyverigruppen i Oslo politidistrikt. Gruppen har i siden 2012 jobbet målrettet mot denne type kriminalitet, og de ser ofte at tyver jobber i grupper slik videoen viser.

Han ber publikum være spesielt oppmerksom når uvanlige situasjoner oppstår.

– Her er det ikke trengsel, men tyvene liker trengsel, så da lager de det selv, sier Kvassheim.

Siden lommetyverigruppen i Oslo ble etablert har antallet tyverier på åpen gate i hovedstaden stupt. På landsbasis ble det anmeldt 32,9 prosent færre tyverier i første del av 2014, sammenlignet med samme periode i 2012.

Likevel mener Kvassheim at publikum selv kan gjøre mer for å unngå å bli et tall i statistikken. Tipset er like enkelt som det er viktig:

– Vær oppmerksom. Sørg for at du har kontroll på hvor verdisakene dine er og pass på dem. Oppbevar gjenstander av verdi så utilgjengelig som mulig, sier Kvassheim.

Hendelsen i videoen fant sted i 2012, og takket være overvåkningsvideoen ble mannen som tok lommeboken pågrepet og dømt. Mannens medsammensvorne er enten etterlyst eller ikke identifisert.