Fatens (19) oppgjør med ekstremistene

Initiativtakerne bak mandagens demonstrasjon ble hyllet foran Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Toppolitikere, minoritetsledere og folk av alle slag møtte opp på Grønland torg i Oslo for å delta i demonstrasjonen mot islamistisk ekstremisme og terror.

De unge muslimene som har tatt initiativ til demonstrasjonen, hadde klart å samle store folkemengder for å ta avstand til opprørsgruppa Den islamske staten (IS) og den norske gruppa Profetens Ummah, som har uttrykt støtte til IS' brutale metoder i Irak og Syria.

– Vi har tatt tilbake byen fra rasistene og nazistene. Nå skal vi ta den tilbake fra grupper som Profetens Ummah, som sprer hat i byen vår, sier Yousef Bartho Assidiq fra den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk.

– Ikke ha fordommer mot oss

Etter at toget hadde tatt seg fram til Stortinget, holdt initiativtaker Faten Mahdi Al-Hussaini (19) en flammende appell. Hun sa at hun er lei over å måtte forklare at hun ikke støtter IS selv om hun er muslim.

SAMLET ALLER POLITISKE PARTIER: Initiativtaker Faten Mahdi Al-Hussaini (t.v.) og statsminister Erna Solberg (H) under demonstrasjonen mot Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah utenfor Stortinget i Oslo mandag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SAMLET ALLER POLITISKE PARTIER: Initiativtaker Faten Mahdi Al-Hussaini (t.v.) og statsminister Erna Solberg (H) under demonstrasjonen mot Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah utenfor Stortinget i Oslo mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– I dag står jeg her og vil si til det norske samfunnet: Nei, jeg er muslim og aksepterer ikke de barbariske handlingene til IS og drap på uskyldige og nei, de er ikke en del av det jeg tror på og nei, de representerer verken meg eller andre muslimer som står her i dag mot IS. Så kjære, vakre nordmenn og muslimer: ikke ha fordommer mot oss, sa hun og fikk stor applaus.

Se reportasje øverst i artikkelen.

Etter demonstrasjonen forklarer Faten overfor TV 2 hvordan hun våger å stå opp mot ekstremistene. 

– Det de gjør, er noe som islam ikke aksepterer og noe jeg ikke aksepterer som muslim. Jeg tror ikke det har noe med alder å gjøre, det handler om å være menneskelig og stå opp mot urettferdighet, sier den uredde 19-åringen.

Tok til tårene

Statsminister Erna Solberg var den siste som talte til de flere tusen frammøtte foran Stortinget. Hun sa at hun er glad for at demonstrasjonen ble initiert av unge muslimer.

– Målet er å vise at den store majoriteten av norske muslimer tar avstand fra IS. Men det skal dere vite: det har jeg aldri tvilt på, sa Solberg fra talerstolen.

Da konferansier og Venstre-politiker Yousuf Assidiq til slutt ba initiativtakerne om å komme til talerstolen, ble det emosjonelt for Thee Yazan.

– Jeg vil hilse dere med fredens hilsen, sa Yazan etter å ha tørket tårene.

(TV 2/NTB)