BESKYTTER SEG: Helsearbeidere i Sierra Leone bruker drakter og hansker for å beskytte seg mot ebola-viruset. (AP Photo/ Michael Duff)
BESKYTTER SEG: Helsearbeidere i Sierra Leone bruker drakter og hansker for å beskytte seg mot ebola-viruset. (AP Photo/ Michael Duff)

Japan tilbyr ny ebola-medisin 

Myndighetene venter på at Verdens Helseorganisasjon skal gi klarsignal for bruk av medisinen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Japan går inn i kampen mot ebola-smitten, og sier nå at de har en ny medisin under utvikling. Medisinen har fått navnet favipiravir, også kalt T-705.  

Ifølge nyhetsbyrået AP er en medisinen bygget opp som en anti-influensa medisin.

20.000 doser

Det er legemiddelfirmaet Fujifilm Subsidiary Toyama Chemical som står bak den uprøvde medisinen, som ble godkjent av japanske myndigheter i mars. 

Firmaet venter på at Verdens Helseorganisasjon (WHO) skal vurdere den nye middelet, og er klare for å bistå umiddelbart. WHO har ikke uttalt seg om den nye medisinen, eller om de vil vurdere den til bruk på mennesker. 

Mer enn 20.000 doser ligger klare på lager, og kan fraktes til kjernen av utbruddet i Vest-Afrika. 

– Jeg er informert om at medisinske fagfolk kan gi en forespørsel om T-705 i en nødsituasjon, selv før WHO vil ta en avgjørelse i saken, sier en talsperson for japanske myndigheter Yoshihide Suga. 

Medisinen ZMapp fra det amerikanske legemiddelfirmaet Mapp har blitt testet på flere ebola-syke, blant annet legen Kent Brantly, som er erklært frisk. 

Firmaet har ikke flere doser av det eksperimentelle legemiddelet, og sier det kan ta flere måneder å produsere nytt. 

To døde i Kongo 

Det er 1427 personer som så langt har mistet livet av ebola-smitten. 

Søndag ble det kjent at også Kongo har fått sine første ebola-ofre. Landets helsemyndigheter opplyser at det i to av åtte tilfeller ble funnet ebolasmitte. Pasientene døde søndag kveld.  

Dødsfallene skjedde i et isolert område, men det er likevel satt opp karantener for å forhindre smitten i å spre seg.