En mann med en minneplakat for James Foley under en markering på Times Square i New York fredag. Foto: REUTERS/Carlo Allegri
En mann med en minneplakat for James Foley under en markering på Times Square i New York fredag. Foto: REUTERS/Carlo Allegri

Sunday Times: James Foleys drapsmann identifisert av britisk etterretning

MI5 og MI6 har angivelig avslørt identiteten til den britiske statsborgeren som drepte den amerikanske journalisten James Foley (40). 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette hevder den vanligvis pålitelige avisen The Times uten forbehold i sin søndagsutgave.

Det skal være etterretningsanalytikere i Storbritannias sikkerhetstjeneste MI5 og utenriksetterretningen MI6 som har avslørt identiteten til den maskerte mannen som utførte det brutale, kaldblodige mordet på amerikaneren.

Det var tirsdag denne uken at et klipp som viser drapet på Foley ble publisert på Youtube. I løpet av kort tid ble det bekreftet at det var Foley ble halshugget i klippet.

Nå skal kilder i den britiske regjeringen ha bekreftet til The Sunday Times at man har et navn på drapsmannen.

Ingen nærmere detaljer er kjent om mannen, som blant andre militante ekstremister i IS skal være kjent som «Jihad-John» og som snakket med en arbeiderklassedialekt som avslører at han trolig har fremmedkulturell bakgrunn og er vokst opp i Øst-London.

FAKSIMILE
FAKSIMILE

– Foleys drapsmann har begått et fullstendig forræderi mot alt det britiske folket står for. Det er fryktelig å tenke på at gjerningsmannen bak denne forferdelige handlingen kan være oppdratt i Storbritannia, skreiver utenriksminister Philip Hammond i en kronikk i avisen søndag.

Samtidig er det klart at britiske myndigheter nå bretter opp ermene for å gå mer konkret til verks for å stoppe IS fremmarsj i Syria og Irak. Ifølge Daily Mail skal en styrke med britiske spesialsoldater ha blitt satt på bakken i Irak for å jakte ned terroristen.

Disse gjennomfører nå målrettede operasjoner inne i Irak ved hjelp av svært avansert våpenteknologi, ifølge avisen.