– EKKELT: Anders Sølvberg (24) synes det var ekkelt at tyven hadde full kontroll over identiteten hans. Nå er mannen tiltalt for godt over hundre tilfeller av identitetstyveri. FOTO: Kristian Ervik / TV 2
– EKKELT: Anders Sølvberg (24) synes det var ekkelt at tyven hadde full kontroll over identiteten hans. Nå er mannen tiltalt for godt over hundre tilfeller av identitetstyveri. FOTO: Kristian Ervik / TV 2

Tidligere låsesmed tiltalt i omfattende id-tyverisak i Oslo:

Posttyven endret adressen til Anders (24) i Folkeregisteret

En 30 år gammel mann er tiltalt for det som kan være en av Norges største ID-tyverisaker. Mannen tok nesten fullstendig kontroll over livet til Anders (24), i to og et halvt år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Anders Sølvberg forsøkte å stanse svindelforsøkene fra 30-åringen som stjal bankkortene hans, tok tyven i bruk nye metoder. Han endret både postadressen og den folkeregistrerte adressen til Anders.

– Det har vært en ekkel følelse, forteller Anders om de nesten tre årene ID-tyven herjet med livet hans.

8. september må den tidligere låsesmeden (30) møte i Oslo tingrett, tiltalt for 180 forhold for utføring og forsøk på tyveri og bedrageri.

Posten forsvant

Det hele startet i desember 2010 da post begynte å forsvinne fra postkassen hans i Oslo. Som mange studenter mottok han ikke så mye post til hybeladressen.

– ALVORLIG SAK: Politiadvokat Anders Funnemark bistår hovedaktor i saken. Han sier til TV 2 at saken er alvorlig med tanke på omfanget. FOTO: Kristian Ervik/TV 2
– ALVORLIG SAK: Politiadvokat Anders Funnemark bistår hovedaktor i saken. Han sier til TV 2 at saken er alvorlig med tanke på omfanget. FOTO: Kristian Ervik/TV 2

– Men etter hvert fikk jeg ikke noe post i det hele tatt, forteller Anders til TV 2.

24-åringen skjønte at noe var galt da han fant et brev adressert til ham som lå åpent på gulvet under postkassene. Konvolutten som skulle inneholde et gavekort, var tom.

– Var det noen naboer som opplevde at posten forsvant?

– Ja, jeg snakket med en som fortalte at posttyven hadde tatt en leke som var sendt til hunden hans.

Årsskiftet 2010/2011 sendte banken et nytt visakort til Anders.

– Men det mottok jeg aldri. Det var først når jeg skulle bestille meg nytt siden det gamle var utgått, at banken fortalte at de allerede hadde sendt meg et bankkort.

Da startet problemene. Før Anders fikk hentet sitt nye kort i posten, var tyven der før ham.

– Jeg mistenkte jo at det kanskje var en ansatt i Posten som stjal det. For postkassen var ikke brutt opp.

Måtte sperre personnummeret

Etter hvert begynte det å renne inn med meldinger om at han var kredittsjekket og fakturaer for varer han aldri hadde bestilt.

– Det var regninger for mobiltelefoner, mobilabonnement, sminke, og fargede kontaktlinser. Akkurat det siste var det veldig mye av, forteller han.

I tillegg ble det opprettet gullabonnement på tjenester hos en kabeltv-distributør for 6000 kroner.

– Han valgte jo selvfølgelig ikke noe annet enn det beste, sier Anders og ler litt oppgitt.

Anders kontaktet kreditor-selskapet Lindorff og fikk sperret personnummeret sitt for kredittsjekk, men etterhvert kom det nye brev fra andre kreditorer.

– Etter at jeg fikk sperret personnummeret mitt fortsatt tyven å forsøke å handle i mitt navn. Jeg fikk vel opp mot 100 meldinger om stoppede kredittsjekker.

Tyven meldte flytting

Men den utspekulerte ID-tyven nektet å gi seg. Da Anders sperret bankkortet sitt, ble det gjort fire forsøk på å opprette nettbank i hans navn.

Anders anmeldte saken til politiet ganske raskt, men den ble henlagt nesten umiddelbart. Likevel fortsatte han å sende inn dokumentasjon på tyvens herjinger til politiet.

For Anders var det ingen annen utvei enn å flytte, og få sendt posten hjem til foreldrene i Rogaland.

Men det var lettere sagt enn gjort. For tyven hadde kommet Anders i forkjøpet.

– Han klarte å endre postadressen min og melde flytting for meg i Folkeregisteret.

Anders kontaktet Skatteetaten som umiddelbart anmeldte saken.

Flere ganger fikk han melding fra Skatteetaten om at de hadde sendt ut nye pinkoder til Min side, uten at Anders hadde bestilt det.

Så en dag fikk han en telefon fra en advokat som representerte et sameie i Oslo.

– Advokaten ville stevne meg fordi navnet mitt sto på en postkasse i sameiet, uten at jeg bodde der. Det ville de ikke ha noe av. Jeg forklarte at det ikke var jeg som hadde gjort det og viste til anmeldelsen til politiet.

– Har ikke betalt en eneste regning

– Hvordan har du opplevd denne tiden?

– Det har vært ganske ekkelt. Jeg har brukt utrolig mye tid på dette. Hver dag etter skolen måtte jeg sitte og få oversikt over alle kreditorkravene som kom inn. 

I tillegg måtte faren til Anders hjelpe ham med å få unna alt papirarbeidet.

– Hvor mye har du tapt på dette økonomisk?

– Jeg har ikke betalt en eneste regning. Men jeg har ikke tall på alle arbeidstimene jeg har brukt på dette.

– Tror du at det vil være over nå som gjerningsmannen skal få sin straff?

– Jeg håper det, men inntil nylig har jeg fått telefonregninger for abonnement som står i mitt navn. Fortsatt står jeg oppført i telefonkatalogen med nummer som jeg aldri har registrert. så det er vel noen som bruker en telefon i mitt navn ennå.

– En omfattende og alvorlig sak 

Politiadvokat Anders Mandal Funnemark bistår hovedaktor Tom Hamnes i straffesaken. Han forteller at saken er spesiell utfra omfanget og at det kun er en tiltalt.

– Det er en stor sak i forhold til antall fornærmede og summene, og den er stor med tanke på at det kun er en gjerningsperson, sier Funnemark til TV 2.

Politiet kom på sporet av 30-åringen, som er tidligere låsesmed, etter en anmeldelse tidlig i 2013. 

– Saken ble koblet opp mot tidligere saker og han ble gjenkjent på overvåkingsbilder. 

I løpet av etterforskningen pekte mobilnummer, epostadresser og ip-adressen tilbake til tiltalte. Han ble pågrepet i slutten av mai 2013, men da var han bare siktet for sju tilfeller. 

– Vi så raskt sammenhengen i denne saken på grunn av en meget god etterforskning.Vi mener at han er gjerningspersonen, sier Funnemark.

Totalt er den tidligere låsesmeden tiltalt for tyveri og bedrageri av 500.000 kroner.

Han er tiltalt for forsøk på tyveri av 150.000 kroner og forsøk på bedrageri av 2,7 millioner kroner.

30-åringens forsvarer, Olav Arnfinn Ramel Haaland, ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2.