Derfor er vepsen ekstra plagsom nå

Denne sommeren er grillmiddagen blitt et vepsemareritt. Finværet er ikke hele årsaken.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vepsestikk er vondt. Det har ekstra mange merket i sommer. 

De gule og sorte bandittene er over alt. Det summer rundt grillmiddagen på terrassen som aldri før. Glassene må sjekkes nøye før hver slurk, spesielt om de inneholder øl, vin eller brus.

Å drikke rett av boksen er risikosport, ofte er det mer enn øl i den. Et stikk på armen svir, et stikk i munnen eller i halsen kan hovne opp og kvele deg.

FRODE ØDEGAARD Foto: privat
FRODE ØDEGAARD Foto: privat

Er det virkelig mer veps enn normalt nå? Det kan jo være at det bare virker sånn fordi vi har vært mer ute i sommer enn vi pleier, drukket mer øl og brus, og spist mer is?

– Det er nok en kombinasjon, sier Frode Ødegaard som forsker på insekter hos Norsk institutt for naturforskning.

– Akkurat som oss liker vepsen seg i varm og fint vær. Da er de mest aktive, og vi ser mer til dem. Men i år er det også spesielt mange av dem, fortsetter han.

KJENNER LUKTEN: En åpen ølboks er som en magnet på vepsene. Foto: Ronald Toppe
KJENNER LUKTEN: En åpen ølboks er som en magnet på vepsene. Foto: Ronald Toppe

Vepseår

Antall veps varierer i antall fra år til år. I Sør-Norge har det lenge vært mye av dem i partallsår, og lite i oddetallsår.

– I fjor var det så lite veps på Østlandet at vi fikk bekymrede telefoner, sier Ødegaard.

RISIKOSPORT: Pass på - det kan være mer enn øl nede i boksen. Foto: Ronald Toppe
RISIKOSPORT: Pass på - det kan være mer enn øl nede i boksen. Foto: Ronald Toppe

I år er det vepseår, og det er veldig mye veps kombinert med flott vær som gjør det å spise middag ute til en kamp.

Grunnen til at det blir vepseår er spesiell.

Veps lever bare fra våren og frem til frosten kommer om høsten. Det er bare unge dronninger som overvintrer.

Våren etter et vepseår er det veldig mange dronninger, og i april begynner alle sammen å bygge bol og føde arbeidere - samtidig.

– Det blir kamp om både bolplasser og mat, og den sterke konkurransen gir en knekk i bestanden, forklarer Ødegaard.

Mange dronninger om våren betyr altså lite veps om sommeren. Merkelig, men sånn er det.

Til frosten kommer

Vi må leve med mye veps helt til frosten kommer.

– Det er først da arbeiderne dør, så det vil være mye veps på varme dager både i august og september, sier Ødegaard.

Dersom du synes vepseplagen er blitt verre i det siste har du helt rett.

Verst på seinsommeren

ROVDYR: Veps tar med kjøtt hjem til larvene i bolet. I bytte får de søt væske. Denne har klippet løs en bit av makrellen jeg fileterte. Foto: Ronald Toppe
ROVDYR: Veps tar med kjøtt hjem til larvene i bolet. I bytte får de søt væske. Denne har klippet løs en bit av makrellen jeg fileterte. Foto: Ronald Toppe

Veps er rovdyr, og tidlig på sommeren er de opptatt med å fange fluer og annen kjøttmat til larvene. Da ser vi lite til dem.

PLOMMESLANG: Når vepsen ikke lenger får mat fra larvene i bolet, må de skaffe seg mat selv. Det kan gå hardt utover plommene dine. Foto: Bente Ottøy Salte
PLOMMESLANG: Når vepsen ikke lenger får mat fra larvene i bolet, må de skaffe seg mat selv. Det kan gå hardt utover plommene dine. Foto: Bente Ottøy Salte

– De voksne arbeiderne klarer ikke å fordøye kjøtt, så i bytte mot kjøttet forer larvene dem med en søt væske, forklarer Ødegaard. 

Ser du en veps knaske på biffen din skal den altså ikke ha kjøttstykket selv, de små bitene tas med hjem til bolet.

– Nå på ettersommeren slutter dronningene å legge egg. Da blir det ikke flere larver å fore, og vepsene må finne mat selv. Det er da de kommer til verandaen vår på jakt etter søtsaker, forteller Ødegaard.

Norges farligste villdyr

Det skal mye til før en veps stikker, de fleste blir stukket fordi vepsen kommer i klem.

– Noen arter blir hissige dersom du kommer nær bolet, men det er unntaket, sier Ødegaard.

Trikset er å ikke få panikk, men være rolig og ikke skremme vepsen.

De siste årene har det omkommet en til to personer av vepsestikk i Norge. De aller fleste av disse er allergiske mot giften. Har du ikke reagert spesielt på vepsestikk tidligere har du lite å frykte. 

Likevel, det er ikke ulv, bjørn og gaupe som er Norges farligste villdyr - det er vepsen.

Får du et helt vepsebol etter deg skal du stikke av fort. Flere enn 50 stikk kan ta livet av deg selv om du ikke er allergisk. 

Mye klegg

Det er ikke bare vepsen som har vært plagsom i år. 

– All kleggen klekket samtidig da varmen kom i juli, og spesielt i Nord-Norge har det vært enorme mengder av dem, forteller Ødegaard.

Heldigvis var sesongen for klegg raskt over.

– Mygg lever som larver i små dammer, og der varmen har tørket dem ut har det vært lite mygg i år, sier Ødegaaard.

Hva med bier og humler?

Bier og humler er viktige. De tar med seg pollen fra blomst til blomst, og uten bier blir det ingen epler, nøtter, og bær.

EN VEPS ETTER VIN: Vepsen har klebrige puter på beina, og kan gå rett opp på utsiden av vinglasset. Foto: Ronald Toppe
EN VEPS ETTER VIN: Vepsen har klebrige puter på beina, og kan gå rett opp på utsiden av vinglasset. Foto: Ronald Toppe

De siste årene har biene slitt, koloniene dør ut. Hvordan har det gått med dem i sommer?

– Her i Norge har det vært en ganske bra sesong. Fint, varmt og tørt vær er bra for dem også, svarer Ødegaard. 

Men for biene er det andre ting enn været som er det største problemet.

– Blomsterengene gror igjen, og det blir færre steder å bygge bol, sier Ødegaard.

I Trøndelag er det lite humler i år.

– Lite snø og mye barfrost i vinter tok knekken på mange bol, forteller Ødegaard.