ADVARER MOT IS: General John R. Allen frykter Den islamske staten vil utføre omfattende terrorangrep i Europa og USA. Foto: AP
ADVARER MOT IS: General John R. Allen frykter Den islamske staten vil utføre omfattende terrorangrep i Europa og USA. Foto: AP

Amerikansk general: – Vi må utrydde Den islamske staten NÅ!

General John R. Allen frykter IS vil bli en større trussel enn alt verden hittil har sett av terrororganisasjoner.

USAs forsvarsminister Chuck Hagel advarte torsdag om at Den islamske staten (IS) er noe mer enn en tradisjonell «terrorgruppe».

Hagel mener gruppen er bedre væpnet, trent og finansiert enn noen annen nylig trussel.

– De kombinerer ideologi og en sofistikert militær dyktighet på både taktisk og strategisk nivå. Dette er hinsides alt vi har sett, sa Hagel på en pressekonferanse i Washington torsdag.

Den amerikanske firestjerners generalen John R. Allen går enda lenger. Han mener USA og Vesten ikke lenger har råd til å nøle og bør sette i gang en storoffensiv for å utrydde Den islamske staten fra Irak og Syria.

Allen er ingen hvem som helst. Han ledet ISAF- og de amerikanske styrkene i Afghanistan i perioden 2011 til 2013. Mange hadde ham som favoritt til å bli ny generalsekretær i NATO, men av familiære grunner trakk han både sitt kandidatur samt pensjonerte seg fra Hæren.

I sin spalte i Defence One skriver han onsdag at USA og Vesten må aksjonere med stor kraft umiddelbart mot Den islamske staten, IS, før den ekstreme organisasjonen får større makt enn i dag.

– Den islamske staten representerer en fare vi aldri før har sett maken til. Taliban og Al-Qaida blir huleboere i forhold til hvor sofistikert denne gruppen egentlig er, skriver Allen.

Han mener IS er i ferd med å lykkes i en godt gjennomtenkt plan for å rive i stykker Syria og Irak og opprette et islamsk kalifat.

– IS er en godt organisert enhet, trolig støttet av tidligere støttespillere til Saddam Hussein. Denne gruppen er ikke noe blaff som vil forsvinne av seg selv. IS har vokst seg stor og sterk ved hjelp av stammesamfunn i Syria og Irak og mest urovekkende, ved hjelp av utenlandske krigere fra Tsjetsjenia, Pakistan, Usbekistan, Europa og USA.

– Disse vestlige rekruttene vil bli å regne med i Europa og USA i årene som kommer, helt uavhengig av hva som skjer med IS, skriver han.

Al-Qaida en skygge av IS

Den islamske staten har på det siste halvåret nærmest kjeppjaget den irakiske hæren mellom Mosul og Bagdad. Torsdag ble det kjent at IS-styrker nærmer seg Aleppo, Syrias største by med over to millioner innbyggere.

– IS fører en total krig i regionen mot de «vantro og frafalne». Vi har stått og sett på at de har knust alt på sin vei. Ledelsen i IS har hele tiden gjort det klart at de vil fokusere på vestlige og amerikanske mål dersom de får sjansen til å konsolidere seg.

– Al-Qaida er kun en skygge i forhold til makten til IS, og al-Qaida angrep USA to ganger på amerikansk jord. Det er trolig hundrevis av IS-krigere med europeiske og amerikanske pass. Vi må forberede oss på hva dette kan bety, skriver generalen.

Vil angripe i Syria også

Han er glad for at president Obama gav ordre om å bombe IS-styrkene som truet de hundretusener som flyktet nordover da området ved Sinjar-fjellet ble tatt av de ekstreme islamistene.

– Men hva nå? IS må ødelegges og vi må gå raskt frem for å bryte opp hele dets nervesystem. Det var riktig å bevæpne kurderne. Men USA må søke støtte blant de i regionen som har mest å tape hvis ikke IS stoppes i tide. Vi og våre allierte må operere fra Mosul i øst til dypt inne i Syria i vest.

– Assads regime i Syria er ikke i stand til å opptre som en stat lenger. Vi kan ikke gi IS en trygg havn noe sted. Grensen mellom Irak og Syria er helt irrelevant i denne sammenheng, skriver Allen.

– IS må utryddes NÅ!

Til tross for den kraftige krigsretorikken tar ikke Allen til orde for regulære amerikanske bakkestyrker som settes inn i en offensiv.

– Sunni-stammene i Irak og Syria er, sammen med kurderne og den frie opprørshæren i Syria, klare til å spille en sentral rolle i å knuse Den islamske staten. Flere av disse trygler om amerikansk støtte. En omfattende internasjonal og amerikansk respons må komme nå - NÅ - og er helt avgjørende for å knuse trusselen.

– Den islamske staten opererer utenfor begrepet menneskeheten, og det må bli utryddet. Hvis vi utsetter det nå vil vi måtte betale snere, avslutter generalen.