SVENSK KRIGER: Dette er Abu Bakr fra Sverige. For to år siden dro han til Syria hvor han nå kriger sammen med IS. Foto: Bilal Abdul Kareem/IS
SVENSK KRIGER: Dette er Abu Bakr fra Sverige. For to år siden dro han til Syria hvor han nå kriger sammen med IS. Foto: Bilal Abdul Kareem/IS

Svenske Abu kriger for Den islamske staten

Det svenske sikkerhetspolitiet anslår at minst 80 svensker er i Syria og kriger for terrorgruppen IS.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Abu Bakr fra Gøteborg i Sverige er en av flere tusen europeere som slåss for IS, den islamske staten, i Syria og Irak.

Mens han er ute og kjemper med sine trosfeller, passer hans britiske kone på parets første barn. Hun er gravid igjen.

– Om Gud vil får jeg treffe barnet før jeg dør, sier Bakr i en video publisert av britiske Channel 4. Opptakene er gjort av Bilal Abdul Kareem, en amerikaner som har konvertert og som dokumenterer livene til de vestlige Jihad-krigerne.

Abu Bakr dro til Syria allerede i 2012 sammen med britiske Khadijah Dare (22). De to skal ha kommet i kontakt med hverandre via Facebook før de giftet seg.

Han er født muslim. Hun konverterte til islam for fire år siden.

– Jeg kunne ikke finne noen i Storbritannia som var villig til å ofre sitt liv i denne verden for livet i det hinsidige. Jeg ba, og Allah avgjorde at jeg kom hit for å gifte meg med Abu Bakr, forteller hun.

Parets målsetting er å frigjøre Syria, etterfulgt av etableringen av et islamsk kalifat.

Kriger mot Assad

BRITISK: Khadijah Dare er fra London-området. Foto: Bilal Abdul Kareem/IS
BRITISK: Khadijah Dare er fra London-området. Foto: Bilal Abdul Kareem/IS
SLÅSS: Abu Bakr kommer til parets hjem etter et slag. Foto: Bilal Abdul Kareem/IS
SLÅSS: Abu Bakr kommer til parets hjem etter et slag. Foto: Bilal Abdul Kareem/IS

Dette er IS:

 • IS står for Islamsk Stat.
 • Militant islamistgruppe som har global jihad som målsetting.
 • Gruppen ble dannet i Irak mens landet var okkupert av USA.
 • Gruppen har et sterkt negativt syn på Vesten, og har et vestlig fiendebilde.
 • PST anser IS som en terrororganisasjon.
 • IS var tidligere kjent som ISIS og ISIL. Gruppen endret navn da de erklærte opprettelse av sin egen stat.
 • Leder er Abu Bakr al-Baghdadi, som har utnevnt seg selv til «kalif», leder for verdens muslimer.
 • Var tidligere en del av terrornettverket Al Qaida, som nå har tatt avstand fra IS og anklaget gruppen for overdreven voldsbruk.
 • Kontrollerer ca. en tredjedel av territoriene i Syria og Irak og har erklært egen stat, et muslimsk kalifat, på tvers av Syria og Irak.
 • IS anklages for massedrap på opposisjonelle og alle som ikke deler den strenge sunnimuslimske troen, samt drap på flere vestlige journalister.
 •  

TV 2/NTB

Abu Bakr kjemper med Sunni-jihad-militsen som kalles «Katiba al Muhajireen», bataljonen av innvandrere.

– Vi kriger noen ganger alene og andre ganger sammen med andre grupperinger, forteller svensken.

President Assads styrker kjemper for å ta tilbake territorium fra IS og andre opprørsgrupper.

Paret bor i et IS-kontrollert område, men det er ikke langt til fronten hvor Syrias regjeringshær forsøker å vinne tilbake tapt terreng.

Om natten, fra bygningen der familien bor, kan de høre regjeringsstyrkenes tunge våpen og se glimt av skyting i horisonten.

Svensken må ofte ut og delta i krigshandlingene om natten.

– Lyden av kampene bryr meg ikke. Det gjør istedet at jeg føler at seieren er nær. Hvis Gud vil skal min sønn kjempe sammen med dem. Kanskje jeg skal bli med dem. De er beæret over å være der, i motsetning til meg. Jeg er i huset, men i det minste er jeg her, forteller Dare.

Ble radikalisert

Aftonbladet har vært i kontakt med en person som hevder han kjente Abu Bakr da han bodde i Sverige.

– Da han var i 14-årsalderen hadde han vanlige venner og gjorde helt vanlige ting. For to, tre år siden fikk han langt skjegg og begynte å kle seg mer arabisk. Men det var jo aldri slik at man tenkte at han var i ferd med å radikaliseres. Siden har jeg ikke sett ham, forteller han til avisen.

Kommer fra London

Kona, Khadijah Dare, er fra London-traktene.

Hun forteller at de bor i et område sammen med andre fra Storbritannia og at hun ikke er redd for at ektemannen skal dø i kamp.

– Selv om han skulle dø vil jeg fortsette å bo her. Jeg kom ikke hit for ham, islam har gjort meg fri. Jeg ønsker ihvertfall ikke å reise tilbake til Storbritannia, sier Dare.

Hyllet henrettelsen

Paret forteller at de begge er villige til å dø for Den islamske staten.

Etter den makabre henrettelsen av den amerikanske journalisten James Foley publiserte Khadijah Dare en rekke innlegg på Twitter hvor hun hyllet drapet.

«Noen som har lenke til henrettelsen av journalisten. Allahu Akbar. Storbritannia må være rystet, ha ha. Jag vil være den første britiske kvinne som dreper en britisk eller amerikansk terrorist», tvitret hun blant annet.

Antallet svensker øker

Ifølge det svenske sikkerhetspolitiet er rundt 80 svenske statsborgere i Syria, hvor de trolig kjemper sammen med andre IS-krigere.

Sikkerhetspolitiet har tidligere advart om at flere svensker kan komme til å reise ned i kjølvannet av at de ekstreme islamistene har ekspandert kraftig de siste månedene.

– Antallet reisende har ikke avtatt, det er tvert i mot mulig at det har økt, sier Sirpa Franzén, pressesjef i Sikkerhetspolitiet til Aftonbladet.

Politiets Sikkerhetstjeneste, PST, anslår at mellom 50 og 60 nordmenn er reist til Syria og Irak, trolig for å delta i kamphandlinger.