Her jobber rumenere for 7,50 kr i timen for Netcom

Rumenske arbeidere tjente syv kroner og femti øre timen for å bygge ut 4G-nettet for Netcom i Norge. Fagforeningene og LO raser mot slavekontrakter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ettermiddag i vår er en ansatt i Arbeidstilsynet i Bergen på vei for å handle. Utenfor butikken ser hun to arbeidere, usikret på et tak.

De jobber med å fikse mobilantenner for Netcom. Dette skal sette Arbeidstilsynet på sporet av svært alvorlig dumpingsak.

– I dette tilfellet var det manglende fysisk sikring som gjorde at vi kom til den virksomheten og stanset arbeidet, sier Marita Scott, tilsynsleder ved Arbeidstilsynet Vestlandet.

Arbeidstilsynet kontaktet den rumenske arbeidsgiveren og krevde å få tilsendt arbeidskontrakter og lønnsslipper. Det viste seg at de rumenske telearbeiderne jobber i Norge for syv kroner og femti øre timen.

– Slavekontrakt

TV 2 viser arbeidernes arbeidskontrakt til Elektroarbeidernes fagforening som påstår at de aldri har sett en verre arbeidskontrakt enn dette.

– Dette er definitivt en slavekontrakt, slik jeg ser det som er gjeldende norsk lov når det gjelder arbeidskontrakter, sier Ove Toska, leder i Elektroarbeidernes fagforening i Hordaland og Sogn og Fjordane.

Bygger 4G-nett for 7,5 i timen

Netcom bygger nå ut telenettet over hele landet og det norske teleselskapet Netel står for mye av utbyggingen. Netel har igjen inngått en såkalt enterprisekontrakt med det rumenske selskapet RCA, som har arbeidsgiveransvar og inngår lønns- og arbeidsavtaler med rumenerne som jobber i Norge.

På denne måten kan norske Netcom, via Netel, få utført arbeid av utenlandske arbeidere som tjener syv kroner og femti øre timen når de jobber i Norge. Det er 20 til 30 ganger mindre enn telemontører ansatt hos en norsk arbeidsgiver tjener.

Netel har nå sagt opp avtalen med det rumenske selskapet, og arbeiderne ble sendt hjem i sommer. Netel har sagt at de skal sikre at alle arbeiderne får utbetalt det de har utestående.

Grov sosial dumping

INNRØMMER: Netcoms administrerende direktør August Christian Johan Baumann. Foto: Anette Westgård/TV 2.
INNRØMMER: Netcoms administrerende direktør August Christian Johan Baumann. Foto: Anette Westgård/TV 2.

– Det er grov sosial dumping. Det er svært alvorlig at arbeidstakere tjener syv kroner timen og det er ugreit å ikke ha mulighet til å gjøre noe med det, fastslår Marita Scott ved Arbeidstilsynet Vestlandet.

– Overrasker dette deg?

– Nei, det gjør ikke det. Vi ser at sosial dumping er en økende utfordring i veldig mange bransjer, presiserer hun.

Erkjenner svikt

Netcom erkjenner at saken er svært skadelig for selskapets omdømme og at dette aldri skulle skjedd.

– Det er jo helt klart at når RCA sine ansatte har fått 7,5 kroner i timen så er det noe som har sviktet, erkjenner August Christian Johan Baumann som er administrerende direktør i Netcom AS.

– Hva vil dere gjøre for å forebygge at slikt skjer i fremtiden?

– Alle leverandører blir nå dobbeltsjekket slik at dette skal kunne unngås i fremtiden, og vi er ganske trygge på det at det blir fulgt. Skjer sånne ting igjen er det et nytt gult kort og rett ut. Dette er ikke akseptabelt fra vår side i det hele tatt, fastslår Baumann.

Netcom sier at Netel nå vil sikre at arbeiderne får etterbetalt lønn som tilsvarer norske lønnsnivå, for den tiden de har jobbet i Norge.

Luselønn, selv i Romania

De rumenske arbeiderne tjener drøyt 600 LEI i måneden i Norge. Det tilsvarer drøyt 1200 kroner, som i Romania er minstelønn og slett ikke noe god månedslønn.

KJENNER IKKE LOVEN: Prosjektleder Daniel Constantinescu erkjenner overfor TV 2 at han ikke kjenner lovene i Norge. TV 2 møtte ham i Romania. Foto: Kåre Breivik/TV 2.
KJENNER IKKE LOVEN: Prosjektleder Daniel Constantinescu erkjenner overfor TV 2 at han ikke kjenner lovene i Norge. TV 2 møtte ham i Romania. Foto: Kåre Breivik/TV 2.

TV 2 oppsøkte ledelsen i RCA som mener arbeiderne lønnes greit selv om de tjener opptil 30 ganger mindre enn norske kolleger som utfører samme jobb.

– Vi mener arbeiderne tjener godt. I tillegg til lønnen for arbeidet i Norge, får de dekket reise- og oppholdskostnader samt at de får kostpenger, forklarer Daniel Constantinescu, prosjektleder i RCA.

Men etter norske lov kan man ikke regne reise, boutgifter, kostpenger og så videre som lønn. Den rumenske ledelsen blir fort svar skyldig.

– Vel, jeg kjenner ikke det norske lov og regelverket, svarer prosjektlederen.

Fullt ut lovlig

Du trodde kanskje syv kroner og femti øre timen var ulovlig underbetaling. Nei. Det er helt lovlig fordi arbeiderne jobber for et utenlandsk selskap i forbindelse med en såkalt entreprisekontrakt.

Elektroarbeidernes fagforening mener Regjeringen nå må på banen fordi man rett og slett ikke kan leve med et system som dette.

RASER:  LO-leder Gerd Kristiansen mener det er en skam at utenlandske arbeidere fortsatt utnyttes i Norge. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
RASER:  LO-leder Gerd Kristiansen mener det er en skam at utenlandske arbeidere fortsatt utnyttes i Norge. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Her er huller i vår lovgivning i dag, den må tettes, for dette kan vi ikke være bekjent av, tordner Ove Toska.

– En skam!

LO-sjef Gerd Kristiansen tenner på alle plugger når hun får høre om rumenske arbeidere som får syv kroner og femti øre timen for å jobbe i Norge.

– Det er en skam! Det er rett og slett en skam at norske bedrifter tjener penger på å utnytte utenlandske arbeidstakere, sier Gerd Kristiansen til TV 2.

I april i år oversendte LO en begjæring om at tariffavtalene nettopp på el- og IT-området skulle allmenngjøres. Det vil si at det blir ulovlig å betale dårligere enn tarifflønn. Men så langt har LO ikke fått noe svar på henvendelsen.

– Vi sendte begjæring om allmenngjøring allerede i april. Hadde vi fått den allmenngjøringen hadde dette definitivt vært ulovlig. De kalle det slavearbeid og det er jo det det er, avslutter Kristiansen.