Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den britiske jihadisten som halshugget den amerikanske journalisten James Foley antas å være leder for en gruppe britiske krigere som holder utenlandske gisler i Syria.

Det hevder kilder til den britiske avisen The Guardian.

Den engelskspråklige bøddelen ble gjenkjent og identifisert til avisen av en av hans tidligere gisler som kom seg ut av fangenskapet.

Ifølge kilden er den britiske bøddelen intelligent, velutdannet og en hengiven tilhenger av radikal islamsk lære.

Han skal være hovedmannen for tre militante britiske statsborgere som har ansvaret for vaktholdet av utenlandske innbyggere i den syriske byen Raqqa, en av hovedbyene til IS, Den islamske staten.

«The Beatles»

De tre er alle født i Storbritannia og blir av gislene kalt «The Beatles» på grunn av deres nasjonalitet, forteller den tidligere fangen til The Guardian.

Mannen, som kaller seg John, antas å være fra London. Han skal ha vært hovedforhandler da tyrkiske myndigheter tidligere i år klarte å kjøpe fri elleve tyrkiske gisler fra IS.

Forhandlingene skal blant annet ha foregått direkte med gislenes familier via internett.

– Det høres ut som han snakker en slags flerkulturell London-engelsk. Han har trolig et fremmedspråk som bakgrunn, men aksenten er slik en finner i Londons østkant, sier Paul Kerswill, professor i lingvistikk ved Universitetet i York, til The Guardian.

Britiske eksperter i terrorisme anslår at over 500 britiskfødte jihadister har dratt fra Storbritannia for å kjempe i Syria og Irak.