Anbefaler gravide å gå ned i vekt 

– Men de skal ikke slanke seg, poengterer personlig trener Helle Bornstein. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I sosiale medier florerer gravide kvinners skrytebilder av veltrente mager og harde treningsøkter, og leger bekymrer seg for om mødrenes slanking gir fostrene for lite næring

Da personlig trener og livsstilsveileder Helle Bornstein denne uken la ut et blogginnlegg om hvordan kvinner kan gå ned i vekt under graviditeten, ble det rabalder.

– Stadig flere gravide er overvektige og dette er et stort samfunnsproblem. (...) Et av de første valgene den gravide bør ta for å ivareta sitt ufødte barn er derfor å gå ned i vekt. I dette legger jeg at gravide som er overvektige eller lider av fedme bør gå ned i vekt før og under graviditeten, skriver Bornstein på sin blogg.

– Så sinnsykt mye mas på gravide. Ikke kan de ta et glass vin, ikke kan de jobbe om natta, ikke skal de oppholde seg sammen med røykere, det skal trenes og slankes til du ligger der og trykker ungen ut, er en av reaksjonene Bornstein får på bloggen sin.

– Gunstig å gå ned i vekt

Da treneren, som tidligere har vært personlig trener for både Sigrid Bonde Tusvik, Tone Damli og Live Nelvik, besøker «God morgen Norge» fredag, sier hun at overvektige kvinner må takle velmente råd fra ekspertene.

– Det er sårt, fordi det er kroppen din det handler om. De gravide fortjener respekt, og det er en veldig stor jobb de gjør. Men det er dessverre slik at vi blir større og større, og da er det veldig greit for dem å vite at det er gunstig å gå ned vekt, sier Bornstein.

– Forskning viser at det er usunt å være overvektig under svangerskapet. Overvekt gir økte risikoer for deg og barnet, sier treneren.

– Burde gravide kvinner slanke seg?

– Man skal ikke slanke seg, men man skal ta sunne matvalg, trene og få oppfølgning. Slanking forbinder alle med å slutte å spise, og det skal man ikke, sier Bornstein. 

– Ingen grunn til å gå opp mye i vekt som gravid

Likevel mener hun at overvektige kvinner gjerne skal ha en vektnedgang under graviditeten. 

– Får man i seg den maten man skal, så er det ingen grunn til å gå så mye opp i vekt under graviditeten. Det handler om å ha en sunn livsstil med nok næring og mosjon.

Professor og overlege ved Oslo Universitetssykehus, Anne Flem Jacobsen, forstår at kvinner kan bli provosert av utspillene til Bornstein.

– Jeg skjønner at mange blir litt provosert. Det å være overvektig er ikke noe man velger. Likevel er det viktig at de vet hvilken risiko det innebærer. Alle mødre ønsker det beste for barna sine, og da er det viktig med riktig informasjon og veiledning, sier hun.

– Ikke løp marathon eller sykle birkebeineren

– Det å være fysisk aktiv og trene under graviditeten er sunt. Det er ikke farlig. Men vi snakker ikke om å løpe marathon eller sykle birkebeineren. Vi snakker om jevnlig mosjon, helst daglig, sier Jacobsen.

– Man bør ikke slanke seg under svagerskapet, men hvis man er overvektig, anbefaler det å legge på seg maksimalt fem kilo. Det er lite, og for mange kan det være vanskelig. Men med god veiledning og god støtte underveis, så klarer man det, sier overlegen.

Hun har noen enkle, men likevel så vanskelige råd å komme med.

– Beveg deg en halvtime hver dag, spis sunt og godt. Er du overvektig, forsøk å gå ned i vekt mellom svangerskapene, og legg i hvert fall ikke på deg mellom to svangerskap. Det er det beste rådet vi kan gi, og så skal helsevesenet stille opp for å hjelpe dem, sier Jacobsen.