Ble frisk etter ebola: – Dette er en mirakuløs dag

Etter å ha blitt behandlet med eksperimentell ebolamedisin ble amerikaneren Kent Brantly skrevet ut fra sykehus i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I juli ble amerikanske Kent Brantly smittet av det dødelige ebola-viruset. Etter en periode i isolat i Liberia og en omfattende behandling med en testmedisin på et amerikansk sykehus, ble Brantly friskmeldt.

I dag holdt han en pressekonferanse. Se Brantlys gripende takketale i videovinduet øverst!

Lederen for legeteamet som har behandlet Brantly og en annen amerikansk kvinne som ble smittet av ebola, Nancy Writebol, startet pressekonferansen med å bekrefte at begge pasientene ble erklært friske etter behandlingen.

- Vi har nå slått fast at Brently har kommet seg etter ebolavirus-infeksjonen, og at han kan returnere til sin familie og sitt dagligliv.

Deretter inntok Brently podiet, i en følesesladet tale til de fremmøtte pressefolkene. Flankert av sin kone fortalte han om sykdommen og hvordan han til slutt fikk vite at han var frisk.

– I dag er en mirakuløs dag. Jeg er overlykkelig over å være i live, sa Brently.

Han fortsatte med å fortelle om jobben han og andre leger gjorde da ebolaviruset begynte å spre seg og pasientene kom til sykehuset i Liberias hovedstad Monrovia.

Dramaet begynte en morgen han våknet. Han skjønte at han ikke var frisk.

– 23. juli våknet jeg opp, og da tok livet mitt en ny vending.  Jeg fikk bekreftet at jeg hadde ebolaviruset, fortalte Brently.

Takker Gud


Brently fortalte videre om de tunge ukene han ble verre og verre, og om at han ba til Gud om støtte. Han brukte mye tid på å rette en takk både til mennesker som hadde hjulpet ham, og til Gud:.

– Gud reddet livet mitt, og det var et direkte svar på tusenvis av bønner, sier Brently.

Han takker videre alt medisinsk personell som har tatt seg av ham, både da han ble syk i Liberia og etter at han ankom Emroy-sykehuset.

– I de siste ukene har dere vært mine venner og familie, og så mange av dere har støttet meg også åndelig. Jeg vil aldri glemme dere og det dere har gjort for meg, sier en rørt Brently.

Brently avsluttet sitt innlegg på pressekonferansen med igjen å takke alle som har vært involvert i behandlingen av ham. Han ber også verdenssamfunnet om å ikke glemme de mange som er smittede i Vest-Afrika.

Negative prøver

2. august ble Brantly fraktet fra Liberia til Emroy University hospital i Atlanta, og det dødelige viruset var dermed i USA for første gang i historien.

Etter å ha blitt behandlet med testmedisiner, viste til slutt Brantlys blodprøver ikke lenger spor av ebola. De siste to dagene har det blitt tatt flere prøver av Brantly, slik at man kan være helt sikre på at han ikke lengre utgjorde en smittefare og kunne skrives ut.

Legen er gjenforent med familien sin og drar nå til et ukjent sted.

Da Brantly fikk viruset informerte legene i Liberias hovedstad, Monrovia, at tilstanden hans var svært kritisk.

Kjempet for livet

Brantly var svært syk, og ble først lagt i isolat på et sykehus i Liberia. Der kjempet han for livet, og gav i en epost til en kollega hjemme i Texas uttrykk for at han fryktet han ville dø.

– Jeg ber til Gud om at jeg overlever denne sykdommen, skrev han i eposten.

Brently og familien hadde bodd i Liberia siden i fjor høst, og da han selv ble smittet, hadde han selv behandlet andre ebolaofre i flere måneder.