ØNSKER Å NEDKJEMPE IS: President Barack Obama talte onsdag i forbindelse med henrettelsen av den amerikanske journalisten James Foley som ble henrettet tirsdag av IS. Foto: APTN
ØNSKER Å NEDKJEMPE IS: President Barack Obama talte onsdag i forbindelse med henrettelsen av den amerikanske journalisten James Foley som ble henrettet tirsdag av IS. Foto: APTN

Obama: – IS er som en kreftsvulst

Den amerikanske presidenten fordømmer drapet og lover å fortsette kampen mot ekstremistene i Den islamske staten.

USAs president Barack Obama fordømte i en tale onsdag kveld den grusomme henrettelsen av den amerikanske journalisten James Foley tirsdag.

– I dag er hele verden rystet over det brutale drapet på James Foley av terroristgruppen IS. Vi skal sørge for at rettferdighet blir oppfylt for drapet, sa Obama.

I videoen sier IS at henrettelsen er en gjengjeldelse for de amerikanske luftangrepene mot Den islamske staten i Irak nylig.

– IS representerer hverken en religion eller ideologi. Det finnes ingen tro som lærer folk å massakrere uskyldige. Det finnes ingen Gud som tolerer det de gjorde i går - og hver eneste dag, fortsatte presidenten.

Obama har snakket personlig med Foleys familie. Han advarte Foleys bødler.

– Når noen skader amerikanere uansett hvor, vil vi gjøre det som er nødvendig for å se til at rettferdighet oppfylles. USA vil fortsette å gjøre det vi må for å beskytte vårt folk. Vi vil være årvåkne og vi vil være nådeløse, sa presidenten.

– En gruppe som IS har ingen plass i vårt århundre. De er som en kreftsvulst. USA vil fortsette med å konfrontere hatefull terrorisme, sa Obama.

Videoen er ekte

Amerikanske myndigheter konkluderte tidligere onsdag at videoen som viser drapet er ekte.

– Amerikansk etterretning har analysert den nylig publiserte videoen som viser de amerikanske statsborgerne James Foley og Steven Sotloff. Vi har kommet fram til at videoen er ekte, sier talskvinne i USAs sikkerhetsråd, Caitlin Hayden.

Truer med ny henrettelse av amerikaner

Journalisten James Foley har vært savnet siden han ble bortført i Syria i november 2012. 

Videoen, som IS har publisert, viser angivelig at Foley blir halshogget.

Den amerikanske journalisten Steven Sotloff vises frem i live på slutten av videoen, ikledt samme drakt som Foley.

I videoen sier en IS-kriger med britisk aksent at skjebnen hans avgjøres av om USA fortsetter å bombe ekstremistgruppen i Irak.

Den britiske statsministeren, David Cameron, sier han er rystet over at en angivelig britisk statsborger står bak henrettelsen av amerikaneren.

Moren ber IS skåne andre gisler

Moren til James Foley ber IS om å frigi de andre gislene de har tatt.

– Vi har aldri vært stoltere av sønnen vår. Han ofret livet sitt for å vise verden lidelsene til Syrias befolkning, skriver Diane Foley som svar på alle støttemeldingene hun har fått på Facebook.

Sønnen hennes har vært savnet siden han ble bortført i Syria i november 2012.

Hun ber også om at Sotloff og andre gisler ikke får samme skjebne som sønnen hennes.

– Vi ber dere skåne de andre som er bortført. De er uskyldige, akkurat som Jim. De har ingen kontroll over amerikansk utenrikspolitikk i Irak, Syria eller noe annet sted i verden, skriver hun.