NØDHJELP: Et Hercules-transportfly fra Nederland deltar i luftbroen som nå er i gang for å sikre forsyninger til over 100.000 flyktninger. Foto: AFP
NØDHJELP: Et Hercules-transportfly fra Nederland deltar i luftbroen som nå er i gang for å sikre forsyninger til over 100.000 flyktninger. Foto: AFP

Luftbro med nødhjelp er i gang - norsk fly skal delta

Det første flyet med nødhjelp i regi av FN landet i Erbil i Irak onsdag ettermiddag.

Arbeidet med å sende humanitærhjelp til en halv million flyktninger i Nord-Irak, er i gang, opplyser FNs flyktningkontor.

Den ti dager lange aksjonen begynte onsdag, og den skal gi sårt tiltrengt hjelp til de flere hundre tusen menneskene som er på flukt fra Den islamske staten (IS) i det nordlige Irak.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har det overordnede ansvaret for å få sendt mat, vann, medisiner, telt, gass og kokeutstyr og andre nødvendige varer til flyktningene.

Et fly fra Jordan landet onsdag i Arbil i Irak med 100 tonn nødhjelp.

Flere flylaster skal komme de neste dagene, og kolonner med til sammen 175 lastebiler er på vei fra Tyrkia, Jordan og Iran.

Til sammen 2.410 tonn med humanitær hjelp skal etter planen fraktes inn til flyktningene de kommende dagene.

Norske myndigheter besluttet nylig å stille med et militært transportfly som skal delta i arbeidet med å frakte humanitær hjelp til flyktninger i Nord-Irak.

Sender våpen

Samtidig forbereder Tyskland seg på å sende våpen og militært utstyr til kurdiske styrker som kjemper mot Den islamske staten (IS) i Nord-Irak.

Den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier opplyste på en pressekonferanse onsdag at forsendelsene vil starte i løpet av de nærmeste dagene.

– Sammen med våre europeiske partnere vil vi gjøre alt vi kan for å hjelpe de kurdiske sikkerhetsstyrkene til å forsvare seg selv, sa han.

Frankrike og USA har allerede forsynt de kurdiske styrker med våpen for å hjelpe med å bekjempe jihadistene i IS, og Storbritannia og Canada har besluttet å gjøre det samme.