SØRGER: John Foley og Diane Foley holdt en pressekonferanse onsdag hvor de hyllet sin avdøde sønn, James. Foto: Reuters/AP
SØRGER: John Foley og Diane Foley holdt en pressekonferanse onsdag hvor de hyllet sin avdøde sønn, James. Foto: Reuters/AP

Foleys familie: – Sikker på at han meldte seg til å bli henrettet først

Følelsesladd intervju med den drepte amerikanske journalistens familie.

Familien til den drepte amerikanske journalisten, James Foley, stod onsdag frem og holdt en følelsesladet pressekonferanse utenfor sitt hjem i Rochester.

De fortalte at slik de kjente James er de sikre på at han meldte seg frivillig til å bli henrettet først i stedet for de andre gislene, blant annet den andre amerikanske journalisten, Steven Sotloff.

– James var en martyr for frihet og hans bror og jeg er sikker på at han meldte seg til å gå først. Slik var han, han ville ha gjort det, sa John Foley, hans far, i et intervju med Reuters.

De barbariske opptakene av henrettelsen ble postet tirsdag med tittelen «en melding til USA», der Foley blir tvunget til å fordømme USA, tydelig ikke frivillig.

– Han møtte den mest forferdelige slutten og det plager meg hvor mye smerte han må ha følt og hvor brutale og grusom denne henrettelsemetoden er, sa han.

Ber om å skåne gisler

Moren til James Foley, Diane, ber IS om å frigi de andre gislene de har tatt.

– Vi har aldri vært stoltere av sønnen vår. Han ofret livet sitt for å vise verden lidelsene til Syrias befolkning, sier hun.

Sønnen hennes har vært savnet siden han ble bortført i Syria i november 2012.

Hun ber også om at Sotloff og andre gisler ikke får samme skjebne som sønnen hennes.

– Vi ber dere skåne de andre som er bortført. De er uskyldige, akkurat som Jim. De har ingen kontroll over amerikansk utenrikspolitikk i Irak, Syria eller noe annet sted i verden, sier hun.

Trolig britisk bøddel

 

Storbritannias statsminister David Cameron sier han er sjokkert over at en brite trolig var involvert i videoen som viser drapet på en amerikansk journalist.

– Vi har ikke identifisert den ansvarlige personen i videoen, men det virker i økende grad sannsynlig at det er en britisk statsborger. Dette er dypt sjokkerende, sier Cameron i en uttalelse onsdag.

Han utelukket samtidig nok en gang at Storbritannia vil øke tilstedeværelsen i Irak ved å sende bakkestyrker dit. Storbritannia har så langt gjennomført flyslipp med nødhjelp, overvåking og transport av militært utstyr til de kurdiske styrkene i kampen mot IS.

– Jeg har sagt klart og tydelig at dette landet ikke kommer til å bli involvert i nok en Irak-krig, sa Cameron.

Videoen er ekte

Amerikansk etterretning, som har analysert videoen som Den islamske staten (IS) publiserte tirsdag, har konkludert med at videoen er ekte.

Britisk etterretning har samtidig forsøkt å finne ut om mannen som gjennomførte drapet, er britisk.

Han snakker med britisk aksent og bruker britiske hverdagsuttrykk.