Den amerikanske journalisten Jim Foley ble henrettet i Syria. Presten i familien Foleys nærmiljø har vanskelig for å begripe hva som har skjedd. Foto: Scanpix/CNN
Den amerikanske journalisten Jim Foley ble henrettet i Syria. Presten i familien Foleys nærmiljø har vanskelig for å begripe hva som har skjedd. Foto: Scanpix/CNN

– Ingen ord kan beskrive denne umenneskelige gjerningen 

Familie, venner og kolleger har lurt på hva som har skjedd med James Foley etter at han forsvant i Syria 2012. Tirsdag fikk de svaret de har fryktet. 

Presten i nærmiljøet til familien Foley i Rochester i New Hampshire har vanskelig for å sette ord på henrettelsen av journalisten Jim Foley. 

– Dette er en tragedie vi ikke begriper. Det er ingen ord som kan beskrive denne umenneskelige gjerningen, sier presten Paul Gousse til CNN.

– Obamas skyld

Et videoklipp som ble distribuert tirsdag viser drapet. Onsdag morgen bekreftet amerikanske myndigheter overfor nyhetsbyrået AP at det er nettopp Foley som blir drept på opptaket.

Før han ble halshugget, ble han tvunget til å lese opp en beskjed til USA, der han sa det var president Barack Obamas skyld at han mistet livet.

Terroristene fra IS sier i videoen at henrettelsen er svar på USAs bombing av IS, nord i Irak. Siden 8. august har amerikanske styrker gått til aksjon mot minst 70 kjøretøy, våpenlagre og kontrollpunkt som vært under Den islamske stat sin kontroll.

Det er ventet at Obama vil komme med en uttalelse senere onsdag. 

– Vi har aldri vært stoltere

Utenfor huset til familien Foley i Rochester i New Hampshire er naboene opprørt over nyheten.

– Dette er helt grusomme nyheter, sier nabo Bobbi Ketcham til CNN.

– Våre tanker og bønner går til familien. Det må være en helt forferdelig situasjon for enhver familie å måtte gå gjennom dette, sier en annen nabo, Jason Hussey.

Nabo: Jason Hussey. Foto: CNN
Nabo: Jason Hussey. Foto: CNN
Nabo: Bobbi Ketcham. Foto: CNN
Nabo: Bobbi Ketcham. Foto: CNN

Jim Foley (40) var eldstesønnen til Diane og John Foley. 

– Vi har aldri vært stoltere av vår sønn, Jim. Han ofret sitt liv i forsøket på å vise verden de enorme lidelsene til det syriske folket, sier moren Diane Foley i en uttalelse. 

Jims siste artikkel for GlobalPost, hvor han frilanset, handlet om den økende frustrasjonen blant sivilbefolkningen i Aleppo. 

Ber om at de andres gislene spares

Familien oppfordrer terroristene til å spare livet til de gjenværende gislene.

– Akkurat som Jim, er alle gislene uskyldige. De har ingen kontroll over politikken USA fører i overfor Irak, Syria eller noen andre steder i verden.

Familien ber om ro de nærmeste dagene for å sørge over sønnen.

– Vi takker Jim for all den gleden han gav oss. Han var en ekstraordinær sønn, bror, journalist og person, sier familien. 

Rundt 20 journalister savnet i Syria

Foley forsvant nord i Syria i november 2012, da han frilanset for nyhetsbyrået AFP og GlobalPost. Bilen han kjørte ble stoppet av fire bevæpnede menn i et kampområde som både regjeringsstyrker og opprørssoldater prøvde å ta kontroll over. Siden den gang har ingen hørt fra han. 

Den New York-baserte Commitee to Protect Journalists anslår at rundt 20 journalister er savnet i Syria. Det er ikke offentliggjort  hvilken nasjonalitet de savnede har. I en rapport fra november i fjor ble det klart at journalistene enten ble holdt fanget og truet med døden av ekstremister, eller tatt til fange for å kreve løsepenger. 

Nyhetsorganisasjoner unnlater ifølge rapporten til en viss grad å melde om forsvinningene, i håp om at det skal hjelpe journalistene å bli løslatt.