INTERNASJONAL OMTALE: Martin Ødegaard (15) kaprer overskriftene i internasjonale medier. Foto: Scanpix/faksmilie Marca/Guardian.
INTERNASJONAL OMTALE: Martin Ødegaard (15) kaprer overskriftene i internasjonale medier. Foto: Scanpix/faksmilie Marca/Guardian.

Uttaket av Ødegaard (15) vekker internasjonal oppsikt

Men TV 2 Sportens eksperter tror neppe Martin Ødegaard hadde vært i troppen dersom det hadde dreid seg om en kvalifiseringskamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Bli med på galskapen. Se alt av engelsk fotball.
Klikk her for å bestille det riktige abonnementet for deg før seriestart!

Strømsgodsets Martin Ødegaard har gått fra rekord til rekord denne sesongen.

Han er den yngste som både har spilt og scoret i toppserien. Nå kan han også bli tidenes yngste landslagsspiller.

Født 17. desember 1998, blir Ødegaard dermed tidenes yngste uttatte spiller for A-herrer.

15-åringen er tatt ut i landslagstroppen til kampen mot De forente arabiske emirater.

Får internasjonal oppmerksomhet
Det vekker oppsikt også internasjonalt. Den engelske avisen The Guardian skriver at midtbanespilleren trolig får sin debut mot Emiratene i Stavanger, og følges av både Barcelona, Juventus og Manchester United.

Litt mer tabloide The Daily Mail hevder at også Real Madrid og Bayern München er ute etter 15-åringen, og slår saken om landslagsuttaket stort opp på sine nettsider.

Det samme gjør den spanske storavisen Marca, tyske Bild og franske Goal – for å nevne noen andre internasjonale medier som omtaler uttaket.

– Et modig valg
TV 2 Sportens eksperter mener det er et vågalt valg av Per-Mathias Høgmo å ta ut Martin Ødegaard på landslaget i en alder av bare 15 år.

– Det er modig både av klubb, Martin Ødegaard og landslagsledelsen. De har nok hatt en dialog før uttaket og stoler på at Ødegaard skal takle denne arenaen, sier Wikestad til TV 2 Sporten.

Dersom stjerneskuddet kommer på banen blir han den yngste som har spilt for Norges seniorlandslag i fotball. Den foreløpig yngste er Tormod Kjellsen fra Larvik Turn, som var 15 år og 351 dager da han spilte mot Sverige på Gamle Frogner stadion 11. september 1910.

Wikestad minner imidlertid om at Kjellsen ikke var lenge på landslaget.

– Vi har sett talenter som har nådd himmelen, men andre som ikke har nådd helt opp. Ødegaard slår trolig nå en 104 år gammel rekord, men Tormod Kjellsen spilte sin første kamp på landslaget da han var 15, og sin siste i en alder av 18 år. La oss derfor håpe at Ødegaard fremdeles spiller på landslaget når han er blitt 32, poengterer Wikestad.

– Et overraskende valg
Fotballekspert Petter Myhre er overrasket over at Høgmo valgte å ta ut Strømsgodset-juvelen.

– For meg er dette overraskende med tanke på at kun har spilt på G17-landslaget tidligere. Men dette er en treningskamp mot en middels motstander og det er kun Tippeliga-spillere som er innkalt. Derfor er det helt greit at han får sjansen, sier Myhre, som ikke tror Ødegaard hadde blitt tatt ut i troppen dersom det hadde vært en kvalifiseringskamp.

– Jeg tror ikke at han hadde blitt tatt ut om dette var troppen til Italia-kampen og alle spillerne var tilgjengelige, mener Myhre.

Han tror likevel at Ødegaard blir å finne i A-lagstroppen på permanent basis i årene fremover.

– Jeg ser ingen begrensninger med tanke på hvor langt Martin Ødegaard kan nå. Men alle som har jobbet med fotball lenge vet at ting kan skje. Det kan bli stopp i utviklingen og han kan komme til en klubb hvor han ikke blir satset på. Det er mange faktorer som kan spille inn. Men foreløpig mener jeg at U21-landslaget er arenaen han bør få sjansen i viktige kamper i nær fremtid, sier han.

– 17-åringer ikke lenger talenter
Freddy dos Santos mener uttaket av Ødegaard er helt riktig gjort av Per-Mathias Høgmo.

– Det er utrolig gøy for Martin Ødegaard har dominert i kamper i Tippeligaen, slår han fast.

– Men kommer uttaket for tidlig?

– For han som 15-åring så tror jeg ikke det. Men det er nok litt kjipt for 17-åringer som ikke er talenter lenger, sier dos Santos og ler.