Vil vise sin avsky mot IS og Profetens Ummah:

– Et titalls personer skal ikke representere 200.000 norske muslimer

Mandag inviterer de norske muslimer og alle andre som vil delta til demonstrasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi inviterer moskeene, foreningene, vi inviterer alle, sier Thee Yazan til TV 2.

Han er én av flere norske muslimer som har tatt initiativ til en demonstrasjon for å vise sin avsky mot handlingene til terrorgruppen som kaller seg Islamsk Stat (IS). 

Men like mye er dette en protestaksjon mot den norske ekstreme islamistiske gruppen som kaller seg Profetens Ummah.

I et intervju med VG denne helgen sier talsmann for gruppen, Ubaydullah Hussain, at han støtter IS' brutale handlinger, som ellers har vekket avsky verden over.

«Ikke i Islams navn»

I invitasjonen til demonstrasjonen står det: «Som muslimer kan vi ikke lenger stå stille og se på. Det er på tide at vi viser vår avsky og tar avstand fra slike handlinger, og det er på tide å vise at islam ikke står for det ISIL står for! Jeg vil minne dere kjære søsken på at profeten vår var rettferdig og aldri skadet et menneske. Ikke engang de som forfulgte han.»

ALLE ER VELKOMNE: Faten Mahdi Al-Hussaini, Sara Al Jaboury og Yosuf Gilani er blant initiativtakerne til demonstrasjonen som skal skje mandag. Foto: Daniel Bjur/TV 2
ALLE ER VELKOMNE: Faten Mahdi Al-Hussaini, Sara Al Jaboury og Yosuf Gilani er blant initiativtakerne til demonstrasjonen som skal skje mandag. Foto: Daniel Bjur/TV 2

Sammen med blant andre de norske muslimene Faten Mahdi Al-Hussaini, Sara Al Jaboury og Yosuf Gilani ber Yazan nå om at så mange som mulig deltar i demonstrasjonen som vil finne sted mandag 25. august klokken 17.00, som vil gå fra Grønland til Stortinget.

Under parolen «Ikke i Islams navn», og med hastaggen #NO2ISIS, forteller de at arrangementet først og fremst er for å vise hva den vanlige muslimen i gata står for.

– Et titalls personer skal ikke representere 200.000 norske muslimer, sier Al-Hussaini til TV 2.

– Vi har latt det flyte alt for lenge, det har ikke vært kraftig nok tidligere, sier Gilani.

Lei av å forsvare seg

De forteller at de er lei av å forsvare seg, og lei av å forklare at Profetens Ummah representerer verken dem, deres familier eller andre norske muslimer. Ubaydullah Hussain og hans uttalelser har ingenting med Islam å gjøre, sier de, og synes det er ille at han får så mye oppmerksomhet.

– Jeg kaller dem «Djevelens Ummah», sier Al-Hussaini.

– Vi vil ikke ha et kalifat som er grunnlagt på et blodbad. Navnet til Islam er blitt svartmalt, sier Yazan.

Målet er ikke at politikere og profilerte norske muslimer skal holde appeller; det skal være vanlig muslimsk ungdom som står for budskapet under demonstrasjonen. Men absolutt alle som ønsker veldig velkomne til å delta, presiserer de.

Foreløpig er det i skrivende stund rundt 650 som på Facebook sier de skal delta, men initiativtakerne forteller at mange som ikke har profil på det sosiale mediet også vil komme. De håper å se en rosetog-effekt.

– Responsen har vært veldig bra, sier Gilani.

Viser bredden

– Veldig mange ser dette som noe veldig positivt, og veldig mange ser behovet, sier Shoaib Sultan, rådgiver i Antirasistisk senter, med fokus på ekstremisme.

Det handler om å protestere både mot IS og mot uttalelsene til Ubaydullah Hussain.

– Alt fra de mest liberale til de mest konservative reagerer. Det vekker sinne og avsky, sier Sultan.

Selv om noen kanskje vil føle at dette ikke har noe med dem å gjøre, og at det er urettferdig at de må gå ut aktivt og ta avstand fra det, så tror Sultan at mange også føler behovet for å delta.

– De fleste nordmenn forstår at muslimer er imot dette, sier han.

At det ikke er én enkelt gruppe som står bak, viser også bredden i motstanden.