DREPT: James Wright Foley ble drept av IS-terrorister. Dette stillbildet er fra videoen som ble distribuert tirsdag. Opptaket viser drapet på amerikaneren. (AP Photo)
DREPT: James Wright Foley ble drept av IS-terrorister. Dette stillbildet er fra videoen som ble distribuert tirsdag. Opptaket viser drapet på amerikaneren. (AP Photo)

IS drepte amerikansk journalist

Amerikanske myndigheter slår fast at det er den amerikanske journalisten James Foley som ble henrettet av IS i videoen som ble lagt ut tirsdag. 

Den amerikanske journalisten James Wright Foley er henrettet, angivelig av IS, den islamske staten.

To kilder fra amerikanske myndigheter sa tirsdag til nyhetsbyrået AP at de tror det er den amerikanske journalisten, James Wright Foley, som blir henrettet av terrorgruppa Islamsk Stat.

Måtte lese anti-USA-beskjed

Et videoklipp som ble distribuert tirsdag viser drapet. Onsdag morgen bekreftet amerikanske myndigheter overfor AP at det er nettopp Foley som blir drept på opptaket.

Før han ble halshugget, ble han tvunget til å lese opp en beskjed til USA, der han sa at det var president Barack Obamas skyld at han mistet livet.

Terroristene fra IS sier i videoen at henrettelsen er et svar på USAs bombing av IS, nord i Irak. 

SAVNET: Den amerikanske journalisten James Foley har vært savnet siden november 2012. Foto: AFP
SAVNET: Den amerikanske journalisten James Foley har vært savnet siden november 2012. Foto: AFP

En av kildene til AP sier at president Barack Obama vil komme med en uttalelse om drapet i løpet av dagen i dag.

Truer med å henrette flere

I den samme filmen vises det frem en annen mann som IS hevder er den amerikanske journalisten Steven Sotloff som forsvant i Syria i august 2013.

IS-krigere på filmen sier hans skjebne nå avhenger av president Barack Obama.

Foley, som var fra Boston, var freelance-journalist som dekket krigen i Syria inntil han forsvant i november 2012. Han skal da ha blitt truet  inn i en bil av væpnede menn. Siden har ingen hørt fra ham. 

69 journalister drept i Syria

I følge Committee to Protect Journalists (CPJ) er Syria det  farligste landet å være journalist. Siden konflikten startet har minst 69 journalister blitt drept. Mer enn 80 har blitt kidnappet, og organisasjonen antar at rundt 20 journalister per dags dato er bortført i Syria.

Mange av disse holdes fanget av terrororganisasjonen Islamsk Stat, som har lagt ut videoen av drapet på Foley. 

Tirsdag kveld ble denne meldingen lagt ut på Facebook-gruppen «Free James Foley»: Vi vet at mange av dere søker svar og bekreftelse. Vær tålmodige inntil vi har mer informasjon, og be for familien Foley. 

De første forsøkene på å finne ham avdekket at han trolig ble holdt fanget i Damaskus.

Før han tok seg inn i Syria dekket Foley blant annet krigen i Libya hvor han skal ha sittet seks uker i fangenskap hos tilhengere av Gaddafi.