SINT: Føler lemenet seg truet, freser det mot deg og viser tennene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
SINT: Føler lemenet seg truet, freser det mot deg og viser tennene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Det er endelig lemenår igjen

Drar du til fjells nå er du garantert å se den illsinte norske fetteren til hamsteren; lemen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Antall lemen svinger veldig fra år til år. På de fleste av fjellturene ser du ingen, men så - hvert tredje eller fjerde år vasser du i lemen. 

Sånn var det i alle fall - helt frem til rundt 1985. Da ble det slutt på lemenårene. Forskerne vet ikke hvorfor, men tror at endringene i klimaet har skylden, skriver  forskning.no.

Smågnagerne klarte ikke lenger vinteren. En teori er at perioder med mildvær lager harde islag over bakken, slik at de små dyrene ikke får tak i nok mat.

Lemenår igjen

I 2007 var det igjen mye lemen på Dovre, og i 2011 fikk vi et skikkelige lemenår i hele landet.

Nå ser det ut som om lemenet er i rute igjen. Tre år etter forrige lemenår er det er mye lemen fra Nordland og sørover til Haukeli.

Lemen er smågnagere, og knasker i seg lyng og mose. 

– Både lemen og mus har beitet hardt på vegetasjonen i fjellet denne sommeren. Noen steder er vegetasjonen helt borte, forteller Nina E. Eide hos NINA til forskning.no.

Det er også mye klatremus og markmus i skogen i Sør-Norge i år. På hvert eneste mål av skogbunnen (1000 kvadratmeter), holder det til mellom 70 og 100 mus nå. Det er mye, vekten av dem er høyere enn vekten av alle elg og rådyr i det samme området, skriver forskning.no.

UREDD: Lemen er ikke spesielt redd mennesker. Her har en liten krabat satt seg godt til rett på skien til fotografen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
UREDD: Lemen er ikke spesielt redd mennesker. Her har en liten krabat satt seg godt til rett på skien til fotografen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Ta med ungene

Lemen er ikke veldig redd for mennesker. Lar du dem være i fred, piler de rundt beina dine.

Føler de seg truet, freser de mot deg og viser frem de lange kvasse tennene. De tar ingen til for å bite til, så hold fingrene unna.

Et lemenår er alene god nok grunn til å ta med ungene og dra til fjells!

Norske hamstere

På engelsk heter lemen «Norway lemming».

Det er ikke uten grunn, de små gule og sorte gnagerne finnes bare fra høyfjellet i Norge og Midt-Sverige, og videre nordover til kysten av Finnmark, Nord-Finland og et stykke inn i Russland.

Lemen er i familie med hamster, som mange har som kjæledyr. De er rundt ti centimeter lange, og har en kort hale. Ørene er nesten skjult nede i pelsen. De er brungule, med en stor sort flekk foran på ryggen.