Én time er årsaken til at 110.000 elever blir rammet av streik

Det ble brudd i lærerforhandlingene etter KS sitt nye timekrav. Derfor trappes streiken opp. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 kan mandag fortelle hvorfor det ble brudd i samtalene mellom partene forrige uke, som nå har ført til at 208 skoler og 5500 lærere er tatt ut i streik. 

Da partene kom sammen til nye samtaler forrige uke, måtte Kommunenes Sentalforbund (KS) fire på kravene etter påpek fra regjeringen. Derfor reduserte de kravet om tilstedeværelse fra 7,5 timer til 7 timer – én time mer enn i dag.

Det var ikke nok for lærerorganisasjonene, som avslo tilbudet. Derfor ble det brudd i samtalene og opptrapping av streiken, som i løpet av uken kan ramme 110.000 elever. Nå må en ny løsning fremmes til medlemmene for å unngå at ytterligere 2200 lærere blir tatt ut i streik på torsdag.

ALVORLIG STREIK: 208 skoler over hele landet er rammet av streik. Torsdag denne uken tas hele 7700 lærere ut i streik, som rammer 110.000 elever. Grafikk: TV 2
ALVORLIG STREIK: 208 skoler over hele landet er rammet av streik. Torsdag denne uken tas hele 7700 lærere ut i streik, som rammer 110.000 elever. Grafikk: TV 2

– Må aldri gi opp

Forhandlingslederen i KS, Per Kristian Sundnes, mener at de ikke hadde noe ess i ermet da forhandlingene ble brutt etter lang tid uten resultater.

– Nei, det hadde vi selvfølgelig ikke, sier han og påpeker at de ikke visste at konflikten kom til å oppskaleres da de la frem den første løsningen som fikk avslag fra medlemmene. 

– Hva er poenget med å fortsette hvis dere ikke har noe å gi?

– Vi må aldri gi opp denne saken her! Det har vært streiker før hvor folk har gitt det de mener at de har å gi, så det finnes alltid muligheter til løsninger og den situasjonen er vi også i nå, sier Sundnes.

Forhandlingslederen i KS mener både Utdanningsforbundet og dem selv sitter med nøkkelen til en løsning, men beskylder motparten for å være uklare i sine krav.

– Det er vanskelig for oss å vite hva Utdanningsforbundet egentlig vil ha for å kunne få et ja i denne uravstemningen, og det gjør det veldig vanskelig å finne frem til en fremtidig tekst på arbeidstidsavtale.

– Ikke vært uklare

Nestleder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, mener de ikke kunne vært tydeligere i sin kommunikasjon om hva som er kravet.

– Nei, jeg tror ikke vi har uttrykt oss uklart. Jeg kan jo stave det her og nå; inngangsbilletten for nye forhandlinger er jo at man innser at norske lærere ikke ønsker å binde mer tid til arbeidsplassen enn de allerede gjør i dag, som er cirka seks timer hver dag, sier Handal.

Han forteller at det er frustrerende å ha KS som arbeidsgiver, som ikke spør hva Utdanningsforbundet ønsker.

– Jeg vet ikke hvor mange ganger vi må si ting for at de skal oppfatte budskapet

Tirsdag skal KS holde et krisemøte om lærerstreiken.

TV 2 avslørte søndag at KS har fått press fra regjeringen om å jenke på kravene. Sundnes ønsker ikke å kommentere om de har fått ytterligere tilbakemeldinger fra regjeringen mandag.

Disse skolene tas ut i streik.