DRØMMELÆRER ELLER RØMMELÆRER: Lærerne er ikke fornøyde med forslaget om ny arbeidstidsavtale. Tirsdag møtes KS til krisemøte for å diskutere hvordan de sammen med lærerorganisasjonene kan få slutt på streiken.  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
DRØMMELÆRER ELLER RØMMELÆRER: Lærerne er ikke fornøyde med forslaget om ny arbeidstidsavtale. Tirsdag møtes KS til krisemøte for å diskutere hvordan de sammen med lærerorganisasjonene kan få slutt på streiken.  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Forbereder krisemøte i KS 

Tirsdag møtes hovedstyret i KS for å diskutere løsninger de håper lærerorganisasjonene kan gå med på. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi hadde egentlig planlagt et seminar, men det blir jo helt uansvarlig å ha andre ting på dagsorden enn streiken. Vi føler veldig på et ansvar for å finne en løsning, sier Hege Mygland, avdelingsdirektør i Kommunenes Sentalforbund (KS) til TV 2. 

Hovedstyret i KS vil møtes tirsdag klokken ti i Oslo.

Mandag morgen satt de ansvarlige i KS og jobbet med mulige skisser til løsninger, som skal legges frem på hovedstyremøtet i morgen. 

Hva tenker du om at så mange barn og foreldre rammes av streiken?

– Vi synes dette er en veldig alvorlig situasjon, og vil sette oss ned og prøve å finne en løsning, sier Mygland.

I løpet av helgen har lærernes organisasjoner og KS hatt uformelle samtaler for å se hvordan de sammen kan løse situasjonen, men det har ikke vært noen formelle møter mellom partene.  

– Men vi var på jobb i hele går, ja, bekrefter Hege Mygland i KS. 

Utdanningsministeren presser på

KS har press på seg fra mange kanter. I dag startet skolene over hele landet, og mange elever sitter nå hjemme i stedet for å være på skolen. 

– Vi holder oss løpende oppdatert på konflikten, og vi snakker selvfølgelig med partene, men hva vi sier og ikke sier, er ikke noe jeg vil fortelle i pressen, sa utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen til TV 2 søndag kveld. 

Les også: Regjeringen ba KS om å jenke seg i lærerstriden

Tillitskrise mellom partene

Kilder i regjeringen har tidligere fortalt TV 2 at lærerstreiken er et mareritt for skolepartiet Høyre. 

Også Erna Solberg er svært bekymret over situasjonen.

– Det er en tillitskrise, helt åpenbart, mellom lærerne og KS. Det er viktig at man gjenoppgygger den, sier Erna Solberg til TV 2. 

 

Stadig nye konflikter

Statsministeren er tydelig frustrert over det dårlige forhandlingsklimaet som har utviklet seg gjennom flere år mellom KS og lærerorganisasjonene.

– Dette er altså den fjerde streiken på fire hovedoppgjør innen skolesektoren, sier statsministeren til TV 2.  

Hun er mest bekymret for elevene.

– Det er en uskyldig tredjepart i dette, barna som ikke får begynt på skolen. Jeg mener at alle trenger hver eneste dag av undervisningen i Norge, så det legger jo mye press på partene, sier Solberg.

Dermed er KS nå presset fra mange hold for å sammen med lærerorganisasjonene å finne en løsning snarest mulig. 

Det er foreløpig ikke planlagt noen nye møter hos Riksmekleren, og lærerorganisasjonene har ikke takket ja til tilbudet fra KS om å møte til frivillig lønnsnemd i Rikslønnsnemda.