Emma (13) ble født som gutt – frykter ikke mobbing på ungdomskolen

Har første skoledag i dag: – Jeg gruer meg ikke i det hele tatt til å begynne. Se video!

Emma Ellingsen (13), er en av 14 personer som TV 2 i høst følger i dokumentar-serien «Født i feil kropp».

I 2001 kom Emma til verden, sammen med tvillingbroren Truls, og fikk navnet Tobias. Men helt siden hun var liten har hun følt at hun egentlig var en jente, fanget i en guttekropp.

Første skoledag

I dag begynner Emma på ungdomskolen – samme dag som dokumentaren har premiere. 

Til tross for at hun på mange måter er annerledes, og vil treffe mange nye ansikt, gruer hun seg ikke til å begynne. 

– Jeg tror det kommer til å gå helt bra. Helt greit. Jeg gruer meg ikke i det hele tatt, sier hun på besøk i God morgen Norge.

Hun har aldri opplevd at noen har ertet henne. Etter at promoen har begynt på TV 2 har hun derimot opplevd at mange stiller spørsmål. 

– De fleste lurer på hvordan vennene og familien min har tatt det. Jeg svarer at de ikke tok det som et sjokk, sier hun. 

Brikkene falt på plass

For mange foreldre vil det være en katastrofe å få vite at sønnen eller datteren er født i feil kropp. For mamma, Tina Ellingsen føltes det bare som brikkene falt på plass, da Emma som åtteåring fortalte hva hun følte.

– Det at hun sa det selv også, at det ikke var vi som «pushet» på. Vi har latt henne styre veien, tilføyer hun. 

Blitt mer og mer jente

Moren selv har ikke opplevd at det har vært krevende å ha en datter i feil kropp. 

– Det har bare vært å følge Emma. På hennes utvikling, fra Tobias til Emma. Det har gått sin gang, og hun har hele tiden blitt mer og mer jente. Så jeg synes ikke det har vært krevende. Det som har vært krevende har vært å få vite hvor vi skal henvende oss for å få tips og råd om hva vi skal gjøre. 

Tina håper serien kommer til å bli både følelsemessig og opplysende.

– Jeg tror den er viktig, og jeg tror tiden er bra, akkurat nå for å vise hva vi har av utfordringer. Vi møter så mange fine mennesker i serien, jeg gleder meg veldig, tilføyer hun.

Utsette puberteten

Ungdomsårene kan by på ekstra utfordringer for dem som er født i feil kropp. I serien deler Tina sine bekymringer rundt datterens pubertet. 

– Jeg håper hun kan få pubertetsutsettende så hun slepper stemmeskiftet og skjeggvekst. Slik at hun kan sleppe de ekstra plagene, sier hun.

Vil operere

Emma håper at hun kan få en kjønnskorrigerende operasjon på Rikshospitalet når hun blir eldre.

– Når jeg blir 18 år har jeg veldig lyst til å operere, sier hun. 

– Vi får jo bare se etterhvert hvordan det går, men man må jo være inni et system og være godt tatt vare på, sånn som vi er på Rikshospitalet. De gir tips og råd og følger Emma opp i forhold til pubertetsutsettende, og hormoner – og kjønnskorrigerende etter hun følger 18 år. Det er sånn jeg håper det skal bli, sånn at de kan få lov til å være helt den de er.