Norske Emma (13) er en jente fanget i en guttekropp

– Jeg forstod at jeg var født i feil kropp da jeg så en dokumentar om jenter og gutter som også var født i feil kropp. Se video! 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Emma (13), er en av 14 personer som TV 2 i høst følger i dokumentar-serien «Født i feil kropp».

Utsette puberteten

I 2001 kom Emma til verden, sammen med tvillingbroren Truls, og fikk navnet Tobias. Men helt siden hun var liten har hun følt at hun egentlig var en jente, fanget i en guttekropp.

Moren Tina skjønte at noe var annerledes allerede fra starten av barneskolen.

– Det var mellom første og andre klasse da jeg skjønte at her har vi en som kanskje er født i feil kropp. Det var veldig spesielt, vi visste jo ikke hva vi skulle gjøre, sier Tina.

Nå er Emma 13 år, og foreldrene tenker mye på hvordan ungdomsårene kommer til å bli.

– Vi tenker jo mye på hvordan de neste årene kommer til å bli med tanke på pubertet. At hun synes det er mer problematisk med puberteten. Jeg håper hun kan få pubertetsutsettende så hun slepper stemmeskiftet og skjeggvekst. Slik at hun kan sleppe de ekstra plagene, tilføyer moren. 

Fikk være seg selv

Selv sier Emma at hun alltid har lekt med dukker og likt å kle seg ut som prinsesse. 

– Jeg har ikke følt meg som en gutt. Jeg har følt meg som en jente, sier hun. 

Med full åpenhet hjemme og forståelsesfulle foreldre har Emma alltid fått lov til å være den hun egentlig er. 

- Jeg har egentlig hatt det fint da jeg vokste opp. Jeg har fått lov til å være meg selv, og gå i det jeg vil, og fått lov til å spare til langt hår, tilføyer den tøffe jenta.

FØDT SOM TOBIAS: Helt fra Emma var liten likte hun å kle seg i jenteklær. Foto: Privat
FØDT SOM TOBIAS: Helt fra Emma var liten likte hun å kle seg i jenteklær. Foto: Privat

Byttet navn

Det var først da hun så en dokumentar om temaet at hun for alvor skjønte hva som foregikk. 

– Da jeg forstod at jeg var født i feil kropp var da jeg så en dokumentar om jenter og gutter som også var født i feil kropp. Da begynte jeg å tenke over det, og da følte jeg meg mer som en jente enn en gutt, sier Emma.

Deretter sendte hun en sms til moren og skrev hva hun følte.

– Så snakket vi masse om det. Jeg følte det tok ganske lang tid å få byttet navn, å bli en jente. Jeg husker jeg satt i bilen og spurte når jeg kunne bytte få navn. Da var jeg lei av å fortsatt bli kalt Tobias. Da fikset vi det så fort som mulig, tilføyer hun. 

Tina husker godt hva Emma fortalte den dagen hun kom hjem og ville bytte navn. 

– Hun gikk i femte klasse, og skolen hadde akkurat begynt, og hun gikk på dansing med mange jenter. Så kom hun hjem og sier «nå kan jeg ikke hete Tobias mer. Nå er jeg nødt til å hete Emma. Vet du hvordan det føles å komme på dansing, bli ropt opp, hete Tobias, og så se ut som en jente?»

Etter navnebyttet har Emma fått sterkere selvtillit. 

– Det som har forandret seg de siste årene er at jeg føler meg tryggere på meg selv. Og så er jeg gladere, tilføyer hun. 

Forskjellige tvillinger

Fra fødselen var tvillingbroren Truls 300 gram større, og utviklet seg i en større fart enn sin biologiske tvillingbror. Nå er han ti centimeter høyere og veier ti kilo mer enn Emma. 

– Å vokse opp med Emma var egentlig ganske normalt for meg, for så lenge jeg kan huske så har hun drevet med andre ting enn meg. Det kommer kanskje av at hun er jente, og jeg er gutt. Da blir det jo forskjellige interesser. Hun har alltid oppført seg som jente, tilføyer Truls. 

Trygg på seg selv

Mange som er født i feil kropp sliter med angst og depresjoner. Heldigvis har Emma blitt møtt med full forståelse hjemme, så hun har blitt trygg på seg selv. Både om hvem hun er, og hvem hun har vært før.  

FORSKJELLIGE: Tvillingbrødrene Truls og Tobias (Emma) sammen på kjøkkenbenken. Foto: Privat.
FORSKJELLIGE: Tvillingbrødrene Truls og Tobias (Emma) sammen på kjøkkenbenken. Foto: Privat.

– Det føler jeg er en veldig fordel i hennes situasjon. I hvert fall når de får lov til å være seg selv fra de er små, og møte støtte både på skole, hjemme og blant venner. Det er viktig i årene som kommer. Når de skal gjennom pubertet og behandling er det veldig ålreit å være åpen om det, og være seg selv, avslutter Tina.

I TV 2-serien «Født i feil kropp» møter du personer i alderen 8 til 70 år, som alle er i forskjellige stadier i prosessen som kalles «å bekrefte sitt kjønn». Alle venter de på å få korrigert sitt kjønn med tiden.

Se «Født i feil kropp» på TV 2, mandag 18. august kl. 21.40

Vil du lese mer om å være født i feil kropp? Gå inn på hbrs.no