Lars Martin (29) drar på tre ukers ekspedisjon med storebror Simen (33):

– Det er mulig for enhver å komme seg ut på fantastiske turer

WHITEHORSE, CANADA (TV 2): Gutta i «Himmeljegerne» er klare for tre uker i Canadas villmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det nære forholdet mellom brødrene Simen (33) og Lars Martin Tannæs-Fjeld (29) fra Asker var starten på det som i dag er ekspedisjonsgruppen «Himmeljegerne».

– Storebroren min og jeg bodde sammen i mange år hjemme i Asker. Da jeg skulle flytte til Vestlandet, protesterte Simen på at han skulle bli etterlatt alene hjemme hos mor og far, sier Lars Martin til TV 2.

Å flytte fra storebroren gjorde at 29-åringen begynte å tenke på at de to burde gjøre noe stort sammen; etter 2,5 år med trening krysset de Nordvestpassasjen på ski. 

Til Canada med bestekompisen

– Den gangen hadde vi med oss fire personer, og alle skulle hjelpe Simen, forteller Lars Martin.

Simen har cerebral parese og epilepsi, og får epileptiske anfall ved overanstrengelser. Da de begynte å planlegge neste ekspedisjon – som skulle skje Canada – inviterte Simen bestekompisen sin Mads Andreassen (33).

Mads har Downs syndrom, er nesten blind på det ene øyet og har podagra, noe som gjør at han får stive og hovne ledd ved overanstrengelser.

De tre befinner seg fredag nå i byen Whitehorse nord i Canada, og har trent helt siden jul for å kunne gjennomføre turen.

Forberedelsene har bestått i alt fra å trekke dekk, padle kano og trene på teltlivet. Lørdag starter kanoekspedisjonen.

– Mulig for mange å dra på tur

Den 37 mil lange elven de skal overvinne heter Big Salmon River og ligger helt nord i landet i territoriet kalt Yucon, som grenser til Alaska. Med seg på laget har de fire turkamerater som fungerer både som guider og fotografer, og som skal hjelpe til med å passe på gutta. Blant dem er også Simen og Lars Martins storebror Rikard. De har også medisinsk ekspertise dersom noe skulle skje.

– Mads og Simen sitt fokus er at de synes det er like kult at de skal padle nedover en elv i villmarken, som det å oppleve teltlivet og være sammen om ting, sier Lars Martin.

Selv er lillebroen med bestekompisene for sin egen del, forklarer han. Det er eventyret, reise ut og oppleve villmarken, vissheten om at de ikke helt vet når de kommer i mål.

– Og sånn sekundært vil vi gjerne vise at det er mulig for mange og enhver å komme seg ut på fantastiske turer, sier Lars Martin.

Klar for å jage bjørn

Simen og Mads største inspirasjon er villmarks- og ekspedisjonsfarer Lars Monsen, mens Lars Martin er vel så inspirert av de gamle polfarerne, som Roald Amundsen og Fridtjof Nansen.

Hva som venter dem i den kanadiske villmarken vet de fortsatt ikke. De forventer å se både bjørn og elg, og håper de får se bjørn. Å se ville dyr er noe de har savnet på turene i Norge.

– Mads har en voldsom stemmeprakt når han skal jage bort bjørn.

Det skal finnes omlag 11.000 bjørn i Yukon, men området er samtidig like stort som hele Sverige. Det bor imidlertid ikke mer enn 30.000 mennesker på hele territoriet, og hele 27.000 av dem bor i byen Whitehorse. 

På starten av elva kommer de til å passere gamle, falleferdige gullgraverhytter – sånne som man bare har sett på film tidligere. I tillegg har de jaktlisens til å skyte harer. De har verken Mads eller Simen vært med på tidligere.

– Men oldefaren min har vært på harejakt før, sier Mads til TV 2.

Når TV 2 spør via telefon fredag om gutta er klare for tur får vi et brølende «JAAAA!» til svar.

Ekspedisjonen skal etter planen vare tre uker – følg med på TV2.no for oppdateringer om hvordan det går med den tøffe gjengen.