VARSLER OPPTRAPPING: Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VARSLER OPPTRAPPING: Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Lærerne trapper opp streiken - sjekk om din skole er rammet

68 nye skoler rammes i opptrappingen av lærerstreiken. Det bekrefter Utdanningsforbundet til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rundt 5500 lærere er allerede i streik. Fredag ettermiddag varslet Utdanningsforbundet en opptrapping av konflikten.

Ytterligere 2166 lærere ved 68 nye skoler tas ut i streik. Opptrappingen gjelder fra torsdag 21. august.

SISTE: Skolenes landsforbund varsler fredag at de tar ut lærere ved ti barneskoler i streik. Det er 80 lærere fordelt på 15 skoler, derav ti barneskoler, fire ungdomsskoler og en videregående skole i Karmøy, Bodø og Bergen.

Se hele oversikten nederst i artikkelen.

(Molde voksenopplæringssenter i Møre og Romsdal og Vågen videregående skole i Rogaland kom ved en feil med på den første oversikten som ble publisert. Holte skole i Aust-Agder er også fjernet fra listen fredag ettermiddag.)

Rammer barneskoler

Torsdag kveld brøt meklingen mellom lærerorganisasjonene og arbeidsgiveren KS sammen. De øvrige organisasjonene som er i konflikt – Norsk lektorlag, Skolenes landsforbund og Musikernes fellesorganisasjon – har varslet at de vil gå ut med sine planer for opptrapping mandag morgen.

Skolenes landsforbund planlegger å ta ut medlemmer som jobber i barneskolen. Hittil har barneskoleelevene vært skånet for streiken. Streikeuttaket som varsles mandag, vil ha effekt fra fredag.

 

– Vi tar ut få lærere, men prøver å dedikere treffpunktene. Vi har varslet en opptrapping i dag, og vi har da tatt steder hvor vi mener at vi rammer arbeidsgiver. Det er barneskolene. Da får arbeidsgiver et større problem fordi det blir større, sier leder Anne Finborud i Skolenes Landsforbund til TV 2. 

– Hva har du å si til alle foreldrene som ikke kommer seg på jobb på grunn av streiken?

– Vi beklager hele situasjonen. Vi varsler dette nå, og streiken blir iverksatt torsdag i neste uke. Hovedstyret i KS skal ha møte tirsdag. Da har de mulighet til å ta ansvar for å gå inn og styre situasjonen.

Så langt har relativt få elever blitt rammet av streiken siden de fleste skolene har gjennomført planleggingsdager denne uken. Når hovedtyngden av elevene starter mandag, blir konsekvensene av streiken tydeligere.

– Streiken er et faktum, og det som skjer fra mandag er at det er flere som blir berørt av denne streiken i og med at det er skolestart, og elever og foresatte vil i mye større grad enn nå berøres av den, sier KS' forhandlingsleder Per Kristian Sundnes til TV 2.

Tviler på snarlig løsning

 

Partene i konflikten klarte ikke å komme til enighet i torsdagens mekling. Sundnes mener det er liten sjanse for at streiken blir avsluttet før mandag.

Lærernes organisasjoner opplever at KS ikke kom dem i møte under meklingen.

– KS trodde at små og ubetydelige flikkinger på skissa ville få oss til å godta deres endringer. KS må komme lærerne i møte på en helt annen måte hvis det skal være grunn til å komme til meklingsbordet igjen, sier forbundsleder Anne Finborud i Skolenes landsforbund.

Gi og ta

KS' styreleder Gunn Marit Helgesen sa til TV 2 fredag morgen at de ønsker å finne en løsning.

– Det er to parter som må gi og ta. Og vi er villige til å diskutere alt, men da må vi også vite hva motparten setter lys på og som de ønsker å få, og vi er beredt på å diskutere løsninger, sier Helgesen.

– Hvor lenge kan KS se på at dette skjer?

– Vi gjør alt vi kan for å finne en løsning.