VARSLER OPPTRAPPING: Tonen mellom partene i lærerstreiken er kjølig etter torsdagens sammenbrudd i meklingen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VARSLER OPPTRAPPING: Tonen mellom partene i lærerstreiken er kjølig etter torsdagens sammenbrudd i meklingen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Om en uke blir det barneskole-streik

Lærerorganisasjonene varsler omfattende opptrapping av streiken neste uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Partene i lærerstreiken gikk fra hverandre torsdag kveld uten å ha kommet fram til noen løsning. Frontene er meget steile.

– Jeg trodde før torsdagens mekling at det skulle være mulig å finne en løsning, men jeg ble veldig skuffet, sier leder Gro Elisabeth Paulsen i Norsk lektorlag til TV 2.

Lektorlaget organiserer lektorer i den videregående skolen. Mandag varsler de hvem som tas ut i streik. Uttaket vil gjelde fra arbeidstidens start fredag.

– Tar vi ut en lektor i matematikk, står kanskje 100 til 120 elever uten mattelærer. Vi rammer hardt på en del fag og ganske store elevgrupper, sier Paulsen.

Storstreik 

Rundt 5500 lærere har streiket siden den store opptrappingen mandag. De fleste er organisert i Utdanningsforbundet. Utdanningsforbundet sier fredag at de har planer om en snarlig opptrapping av streiken.

Fra neste uke vil også de andre lærerorganisasjonene trappe opp konflikten. Dette gjelder både Norsk lektorlag, Musikernes fellesorganisasjon og Skolenes landsforbund. For første gang vil også barneskoler rammes om streiken fortsetter.

– Vi sitter og jobber med varselet nå og sender det ut på mandag, sier forbundsleder Anne Finborud i Skolenes landsforbund.

– Vil dere ta ut medlemmer som jobber i barneskolen?

– Det er vårt mål. Vi ser nå om det er noen barneskoler som egner seg. Omverdenen må skjønne alvoret i situasjonen, sier Finborud.

Et streikeuttak skal varsles fire dager før det trer i kraft. Mandagens uttak vil dermed ha effekt fra arbeidstidens start fredag.

Forkastet avtalen

Det er forslaget til ny arbeidstidsavtale som har fått lærerne til å streike. Kravet om at lærerne skal være på skolen i 7,5 timer hver dag er det som har blitt trukket fram som stridens kjerne, men Finborud sier arbeidstidsavtalen dreier seg om mye mer enn det.

– Det handler om hvor stor del av årsverket lærerne skal ha styringsrett på selv. Vi blir for bundet og mister pedagogisk handlingsrom, poengterer hun.

Finborud sier hun er «litt sjokkert» over arbeidsgiveren KS og mener de ikke har tatt inn over seg alvoret i situasjonen. Hun mener KS bare har flikket på punktene partene er uenige om.

KS hevder på sin side at de har strukket seg langt for å finne en løsning.

– Urimelig påstand

– Påstanden om at KS ikke skjønner alvoret og ikke har beveget seg faller på sin egen urimelighet. Vi satt sammen i fire dager og Riksmekleren var i hele går tydelig på at vi strakk oss langt. Når heller ikke dette førte fram, er eneste mulighet for å avslutte streiken før skolestart at Rikslønnsnemnda overtar, sier KS' forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i en pressemelding.

Rikslønnsnemnda har fem faste medlemmer pluss fire som utpekes av partene i konflikten. En kjennelse fra Rikslønnsnemnda har samme virkning som en tariffavtale.

Dette er ikke en løsning Utdanningsforbundet ønsker.

– For oss er det viktig å komme frem til en god arbeidstidsavtale for lærerne. Det må skje gjennom drøftinger og forhandlinger, og ikke gjennom et pålagt resultat fra ei nemnd, sier Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied til TV 2 fredag formiddag.

Åpen dør

– Er det kontakt mellom partene nå?

– Vi gikk fra meklingen i går og så ikke at det var grunn til å fortsette med det som lå der da. Men vi har sagt at vi har en åpen dør. Hvis KS har noe annet å komme med, så er vi villige til å snakke med dem. Her er det ingen stengte dører.

– KS sier de har snudd på mange steiner. Hva er det som ikke er bra nok?

– KS sier at de snur steinene, det er egentlig et godt bilde. Det som er viktig for oss er at steinene også blir flyttet på.

STREIKEGENERAL: Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied. Foto: Pål M. Rossing/TV 2
STREIKEGENERAL: Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied. Foto: Pål M. Rossing/TV 2

Streiken er et faktum

KS svarer at de har gjort det de kunne i denne omgang, og at gårsdagens brudd nå betyr at det ikke blir en løsning i streiken før mandag - dagen da flesteparten av landets elever begynner på skolen etter sommerferien. 

– Vi tilbød oss å møte meklingsmannen for å unngå at flere blir berørt. Når vi nå ikke klarte å bli enige, så er det liten sjanse for at streiken avblåses før mandag, sier forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes til TV 2.