Både klassiker - og god bruksbil

Gode,  gamle Volvo 240 holder fortsatt stand

Volvo 240 trekker på årene, men med forsiktig behandling bør den fortsatt kunne fungere som en bruksbil.
Volvo 240 trekker på årene, men med forsiktig behandling bør den fortsatt kunne fungere som en bruksbil.

Benny Christensen er Brooms bilekspert.

I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei, jeg kan få overta bestefars Volvo 240. Det er en 1990-modell, den har gått rett under 200.000 kilometer, de siste to årene veldig lite. Den skal være i god stand og har nesten ingen rust, bare litt på hjulbuene.

Jeg studerer og trenger ikke bil i hverdagen, mer til turer med kompiser og til en og annen IKEA-tur etc. 

Men tror du det kan være en dyr bil å eie ettersom den har blitt så gammel? Jeg kan ikke skru noe særlig selv og har ikke råd til å ha bil hvis det blir mye som går i stykker og den må på verksted. Da venter jeg heller noen år, og sparer til en nyere og mindre bil.

Hilsen fra Martin.

 

Benny svarer: 

 

Hei Martin! Hvis bestefars gamle 240 er et noenlunde velhold og pent eksemplar, så kan nok denne holde stand som bruksbil for en stund til. I alle fall slik du beskriver din bilbruk.

Jeg forutsetter at bilen er i grei bruksstand, det er i alle fall slik jeg oppfatter din beskrivelse av den. Da synes jeg fortsatt at den kan brukes -  med forsiktighet.

Hadde den vært kjempefin, med lav kilometerstand, helt uten rust etc. så ville jeg vel jeg nok sagt at dette nå, etter 24 år, er en klassiker som burde få nyte late pensjonist-dager i garasjen til en entusiast.

Solid redskap

Volvo 240 er i utgangspunktet solid redskap, selv om man aldri helt vet hva en mer enn 20 år gammel bil kan finne på om den skulle få lyst til å slå seg vrang. For det hender det at gamle biler gjør - uansett merke.

Det jeg kanskje anbefaler at du som student og dermed noe begrenset økonomi burde gjøre - er å sette opp et budsjett med de faste kostnadene, slik som forsikring, årsavgift, service, evt. parkering, bom-utgifter og drivstoffkostnader ut fra antatt kjørte kilometer. Så bør du også sette av en årlig pott til reparasjon/vedlikehold også.

Les vår kjøpeguide til Volvo 240 her: 

Deretter får du veie for og i mot- om du skal ha bil eller ei. Jeg er nemlig mer usikker på om student-økonomien tåler det - enn om bilen tåler det.

På den annen side, en god gammel 240 kan være like trofast som en gammel elghund den - om den behandles pent. Da skal du lete lenge etter et billigere bilhold, selv om den er bensintørst. 

Gammel bil

Plassen er god til både deg og kompiser, samt til flatpakker fra Ikea. Når det gjelder kjøreegenskaper og sikkerhet, er den imidlertid ikke helt på høyden lengre. Utviklingen har gått fort siden denne var ny.

Om jeg skal forsøke meg på en liten oppsummering, så blir det altså: Med varsom og forsiktig bruk - så tåler den gamle Volvoen fortsatt noen år som bruksbil!

Ønsker deg lykke til med både bil og studier!

 

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no

Du kan også lese alle svarene i Spør Benny-seksjonen