PÅ FLUKT: Kvinner og barn fra yezidi-minoriteten på flukt fra IS-terrorister. Foto: Reuters
PÅ FLUKT: Kvinner og barn fra yezidi-minoriteten på flukt fra IS-terrorister. Foto: Reuters

FN: – 1500 kristne og yezidier tatt som sex-slaver i Nord-Irak

FN ser med stor bekymring på de grusomme rapportene om voldshandlingene i Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er alvorlig bekymret for rapportene vi får om voldshandlinger, inkludert seksuell vold mot kvinner og tenåringsjenter, sier FNs spesialutsending til Irak, Nickolay Mladenov og FNs generalsekretær på seksualisert vold i konflikt, Zainab Hawa Bangura. 

De forteller at rapportene de får om overgrep mot religiøse minoriteter er alarmerende. Så mange som 1500 yezidiere og kristne kan være tvunget til sexslaveri. 

– Vi fordømmer den handlingen som utføres mot kvinner og barn, og de barbariske handlinger som gjøres mot religiøse minoriteter i de områdene IS har tatt kontroll, sier Bangura.

Hun minner om at alle seksuelle voldshandlinger er alvorlige brudd på menneskerettighetene, og kan vurderes som krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. 

FN ber om hjelp fra verdenssamfunnet for å få løslatt kvinnene som holdes i fangenskap, og hjelp slik at irakiske myndigheter kan beskytte sine borgere. 

I IRAK: Reporter Kjetil Iden hører mange historier om barn og tenåringer som tas som sex-slaver i IS-erobrede områder. Foto: Aage Aune/TV 2
I IRAK: Reporter Kjetil Iden hører mange historier om barn og tenåringer som tas som sex-slaver i IS-erobrede områder. Foto: Aage Aune/TV 2

TV 2s reportasjeteam i Irak, journalist Kjetil Iden og fotograf Aage Aune, forteller at de har hørt mange historier om barn og tenåringer som tvangsgiftes. 

– I områder som er erobret av IS-opprørerne foregår noe som kalles timesbryllup, der barn helt ned i sjuårsalderen blir giftet bort, sier Iden. 

Titusenvis på flukt

Kristen bønn er blitt hørt i Irak i nær 2000 år. Men terrorgruppen Islamsk stat har sendt tusener av både Iraks kristne minoritet og yezedi-minoriteten på flukt.

– Vi har valget mellom å betale en månedlig skatt på 400 dollar til IS, konvertere til islam, eller bli drept. Det fortalte 23 år gamle Basim til TV 2s team i Erbil tidligere i uken.

Frankrike sender våpen

Franske myndigheter omtaler situasjonen i de kurdiske delene av Irak som katastrofale.

Onsdag ble det klart at franskmennene vil sende våpen til kurdiske styrker som kjemper mot IS-terroristene.

De vil ikke si hvilke type våpen det er snakk om, men utsendingen vil starte i løpet av timer.

– IS kontroll over seks nye byer i Syria

Terrorgruppen Islamsk stat (IS) har tatt kontroll over seks landsbyer i Aleppo-provinsen i Syria, ifølge aktivister. I tillegg pågår det onsdag kamper i landsbyen Arshaf, som ligger i samme område. Det sier eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

Landbyene ligger nord for byen Aleppo. Ifølge eksilgruppen ligger de strategisk til for å angripe byene Marea og Azaz. Marea er høyborgen til Islamsk front, som er i konflikt med IS. Azaz ligger ved grensen til Tyrkia.

IS-opprørerne (tidligere kjent som ISIS) måtte kjempe sammen med andre opprørere og islamiststyrker før de fikk kontroll over landsbyene. Flere islamiststyrker ble værende i området da Nusrafronten trakk seg ut av Aleppo i juli.

Etter at IS brøt ut av al-Qaida kjempet de sammen med flere opposisjonsgrupper i Syria, inkludert styrker fra Nusrafronten.

I januar brøt mange av disse med IS, på grunn av gruppens voldsbruk mot sivile og mål om å danne en egen stat. På samme tid ble IS presset ut av store deler av områdene de da kontrollerte i Aleppo-provinsen. (TV 2/NTB)