FORDREVET: Et irakisk turkmensk barn søker tilflukt på en skole i bydelen Sadr i Baghdad, etter å ha blitt fordrevet fra Tal Afar i det nordlige Irak på grunn av kamoer mellom IS og kuriske styrker. Foto: Ahmad Al-Rubaye/AFP
FORDREVET: Et irakisk turkmensk barn søker tilflukt på en skole i bydelen Sadr i Baghdad, etter å ha blitt fordrevet fra Tal Afar i det nordlige Irak på grunn av kamoer mellom IS og kuriske styrker. Foto: Ahmad Al-Rubaye/AFP

Amnestys etterforsker i Irak til TV 2: 
– Skandaløst at ikke verden reagerer

Situasjonen i Irak er et helt klart tilfelle av etnisk rensning, sier Donatella Rovera i Amnesty International.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– De har ikke et sted å sove, de har ikke nok mat, de får ikke medisinsk hjelp. Situasjonen deres er katastrofal, fordi det finnes ikke noe organisert respons på denne humanitære krisen – noe som er ganske skandaløst, sier Donatella Rovera, Amnesty International sin etterforsker i Irak til TV 2.

I IRAK: Donatella Rovera fra Amnesty International. Foto: Mohammad Hannon/AP
I IRAK: Donatella Rovera fra Amnesty International. Foto: Mohammad Hannon/AP

Hun har oppholdt seg i Nord-Irak i flere uker nå, og forteller at situasjonen er svært kritisk for de flere hundre tusen internt fordrevne flyktningene i landet.

– Jeg ser mange desperate mennesker. Alle har mistet sine hjem og alt de eier, de flyktet uten noe som helst. Noen av dem har mistet familiemedlemmer, enten fordi de er drept eller fanget, og de vet ikke om de er i live eller døde, sier Rovera.

Etnisk rensning

Dette er ikke en krig hvor man ser mye kamper, ifølge Rovera. Man ser mennesker som flykter. IS har lyktes i å ta over by etter by, inkludert Iraks nest største by Mosul. Denne konflikten handler først og fremst om at mennesker må flykte, mener hun, hvor minoriteter blir fordrevet fra områdene de har bodd i tusenvis av år.

– Det er et klart tilfelle av etnisk rensning, sier hun.

Rovera mener verdenssamfunnet må reagere umiddelbart, og at den humanitære innsatsen man har sett så langt ikke er på langt nær tilstrekkelig.

– Internasjonale aktører, aktører fra FN; noen må ta hånd om disse hundre tusenvis av mennesker som trenger hjelp, nå!

Drept mens de sov

– Det er forbi fatteevne hvordan to måneder har gått, og det finnes ikke en gang leirer som disse menneskene kan komme til. Dette er noe som kunne vært tatt hånd om i løpet av få dager, sier Rovera.

Hvorvidt USAs luftangrep har bidratt til å svekke IS mener hun det er for tidlig å si. Men det har ingenting å gjøre med at mennesker sover på gaten og mangler mat, det er to separate ting, mener hun. Mennesker hun snakker med er også livredd for å bli skadet eller drept under luftangrep, fordi det bor mange sivile i områdene som er kontrollert av IS.

– Sist uke ble for eksempel en professor fra universitetet her i Mosul drept sammen med sin kone og deres fire barn, to små gutter og to små jenter, mens de lå og sov. Dette var et irakisk luftangrep som var rettet mot IS, sier Rovera.

– Vi må se en respons

Rovera har rapportert fra konflikter som Syria, Gaza og Sudan i flere tiår. Likevel ønsker hun ikke å sammenligne det hun nå ser i Irak med ting hun har sett tidligere.

– Jeg liker ikke å gjøre sammenligninger, det er en ubrukelig øvelse. Alle konflikter har sin egen dynamikk, og man må se på dem hver for seg. 

Hennes hovedbudskap er at verden nå må reagere på det hun rapporterer om fra Irak.

– Vi må se en respons. Til nå har vi ikke sett verken en internasjonal, nasjonal eller lokal respons. Den må være robust og det må skje raskt. De trenger hjelp veldig veldig snart.

Hun mener at IS' brutalitet er tilstrekkelig bevist en rekke ganger, men hun mener samtidig at ikke alle historier som har dukket opp er sanne.

– Jeg har snakket med familier nå hver dag de siste ukene, og jeg kan fortelle at mye av det som blir meldt om i sosiale medier er ting som ingen kan bekrefte.