LIVSFARLIG: Stoffet Connor røykte er lett tilgjengelig, og vanskelig å avsløre. Det skulle bare ett trekk til før Connor fikk slagFOTO: PRIVAT
LIVSFARLIG: Stoffet Connor røykte er lett tilgjengelig, og vanskelig å avsløre. Det skulle bare ett trekk til før Connor fikk slagFOTO: PRIVAT

Nordmenn røyker syntetisk cannabis - aner ikke hvilken fare de utsetter seg for

Norsk ungdom bestiller livsfarlig syntetisk cannabis på nett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er lett tilgjengelig, vanskelig å avsløre, og livsfarlig å bruke.

11. juli tok Connor Reid Eckhardt ett trekk av det livsfarlige dopet. Det ble fatalt. 

Og skrekk-dopet sprer seg i rekordfart, viser en rapport fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet. (UNODC). 

Connor Eckhard var bare 19 år da han ble overtalt til å ta ett trekk syntetisk cannabis. Han fikk hjertestans og døde. FOTO: Privat.
Connor Eckhard var bare 19 år da han ble overtalt til å ta ett trekk syntetisk cannabis. Han fikk hjertestans og døde. FOTO: Privat.

Det finnes 348 ulike typer syntetiske stoffer, og det rapporteres spesielt om økende bruk av syntetisk cannabis som etterligner effekten av cannabis.

I 2012 kjente man til 60 ulike typer syntetisk cannabis, og i 2013 var dette tallet nesten fordoblet til 110. Ungdom i USA og Europa bruker oftere slike stoffer, og de utgjør en mye større fare enn mange vet.

– Skremmer tunge narkomane

Arild Knutsen, styreleder i organisasjonen Foreningen for en human narkotikapolitikk, har snakket med folk som har brukt syntetisk narkotika.

– En tung heroinmisbruker fortalte meg at hun hadde prøvd noen trekk med syntetisk cannabis. Hun fikk et fryktelig panikkanfall og sa det var en forferdelig opplevelse. Hun har aldri advart mot heroin, men dette advarte hun sterkt mot, sier Knutsen til TV 2.

Ingen psykosedempende midler

Han forklarer at vanlig cannabis inneholder cirka 50 psykoaktive stoffer. Ett av dem er THC, som gir rusvirkningen. En rekke av de andre stoffene demper de negative virkningene så man ikke får psykose av rusen. Syntetisk cannabis inneholder ikke de stoffene som demper virkningen.

– Det er snakk om billige kjemikalier som er blandet sammen for å gi den samme virkningen som THC. Man vet ingen ting om styrken på stoffet eller langtidsvirkning, sier Knutsen.

Familien er samlet rundt Connor da han lå hjernedød på sykehuset. FOTO: Privat.
Familien er samlet rundt Connor da han lå hjernedød på sykehuset. FOTO: Privat.

Lett tilgjengelig og vanskelig å oppdage

Ifølge Knutsen er sårbare grupper som innsatte i fengsler og barn i barnevernsinstitusjoner er ekstra utsatt for syntetisk narkotika fordi det ikke oppdages på samme måte som vanlig narkotika. Det lukter ikke og gir ikke utslag på vanlige narkotikatester. I tillegg er det lett tilgjengelig.

– Det har aldri vært så enkelt å få tak i narkotika. Syntetiske varianter finnes bare noen tastetrykk unna på nettet, sier Knutsen.

I tillegg til at stoffene er svært potente, inneholder de substanser som nødetatene ikke er i stand til å identifisere, og derfor er det svært vanskelig å gi riktig medisinsk behandling. 

Tok ett trekk - døde

Connor Eckhardt (19) er ett av ofrene for stoffet. Han lot seg overtale til å ta ett drag av det syntetiske cannabiset K2, og døde. Saken har vakt voldsom oppsikt verden over etter at foreldrene la ut bilder av sønnen sin på Facebook for å advare andre. De ønsker ikke at gutten deres skulle dø forgjeves.

– Folk innser kanskje ikke hvor farlige disse stoffene kan være, bindingene til cannabisreseptorene i hjernen er opptil 1000 ganger sterkere enn ved tradisjonell marihuana, sier legen Andrew Monte som står bak en studie publisert i New England Journal of Medicine.

Sterk økning i smugling til Norge

Tollvesenet i Norge har så langt i 2014 beslaglagt 4059 gram av såkalte «Nye psykoaktive stoffer» (NPS) i 214 ulike beslag. Det er en kraftig økning siden 2013 da det under hele året ble beslaglagt 3122 gram i 222 separate beslag. 

Seksjonsleder i Tollvesenet på Gardermoen, Håvard Nordermoen, sier det er en utfordring å avdekke smugling av disse stoffene.

– Det er vanskeligere å oppdage smugling av syntetiske stoffer fordi de ikke oppdages av våre nåværende narkotikahunder. Men vi jobber med å trene hundene opp for å avdekke smugling av NPS også, sier Nordermoen til TV 2.  

– Nye kundegrupper, og smuglermetoder

En annen grunn til at det er vanskeligere å oppdage er at man trenger langt mindre mengder for samme effekt som tradisjonelt dop. 

– Det er lettere å skjule små kvanta, sier Nordermoen. Han forteller at smuglingen av disse stoffene stort sett skjer via post og kurerforsendelser.

– Det er lett å få tak i på internett, så vi ser vel nye kundegrupper her, sier Nordermoen.

Pakkene med stoffene kan komme fra hvor som helst i verden, men mye av produksjonen skjer i Østen.

– Det vi ser er at før hadde vi færre beslag, men større kvanta. Nå er det flere forsendelser med mindre mengder narkotika, sier Nordermoen.

Han mener dette kan ha å gjøre med at visse smuglere har forsøkt å kapre et marked i Norge, men innsett at internetthandelen gjorde det umulig.

– Nå vil de minimere risikoen ved å smugle inn mindre kvanta, sier seksjonslederen for Toll på Gardermoen.

– Ingen internasjonal kontroll

– Ingen av de 348 ulike typene av syntetiske stoffer er under internasjonal kontroll. Det er en bekymringsfull utvikling, både i omfang og variasjon, sier Jean-Luc Lemahieu, direktør i UNODC.

Blant annet viser det seg at de nye stoffene tar over markedet som til nå har vært dominert av amfitaminlignende stoffer som ecstasy og metamfetamin, og det har faktisk utkonkurrert kokain, opium og heroin på verdensbasis.