Magnus Carlsen i dyp konsentrasjon under matchen mot Kroatia i sjakk-OL. Det hele endte i fiasko for det norske landslaget.  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Magnus Carlsen i dyp konsentrasjon under matchen mot Kroatia i sjakk-OL. Det hele endte i fiasko for det norske landslaget.  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Nok et sjokktap for Carlsen

Norges førstelag fikk sin hittil mørkeste dag i sjakk-OL etter felles kollaps.

Bli med på galskapen. Se alt av engelsk fotball.
Klikk her for å bestille det riktige abonnementet for deg før seriestart!

Det ble en svært mørk dag for de norske herrene i tiende runde av sjakk-OL. I det som på papiret skulle være en match hvor nordmennene var svake favoritter, gikk alt galt. 

Etter knappe fire timer var det klart at Norge ville tape matchen med stygge sifre. 

Nok et sjokktap for verdensmesteren
Med svarte brikker prøvde Magnus Carlsen i dag en meget risikabel strategi. Han spilte en åpning som er svært uvanlig på toppnivå - verdensmesterens parti viste hvorfor.

Allerede fra starten av partiet måtte Carlsen bruke mye tid. Det var tydelig at han ikke var i kjent terreng, og kjapt gjorde han en feilvurdering. Det Norges førstebordsspiller trolig trodde skulle bli tilstrekkelig kompensasjon for to tapte bønder, ebbet ut til ingenting. Den sterke, kroatiske stormesteren hadde deretter få problemer med å føre seieren i land og påføre verdensmesteren sitt andre tap dette sjakk-OL. 

Fullstendig kollaps
Til tross for Carlsens sjokk-tap så det lenge ut til at Norge skulle vinne matchen. Både Hammer på andrebord og Lie på fjerdebord så lenge ut til å ta knusende seire. Slik skulle det ikke gå, og guttene på det norske førstelaget gikk på en felles kollaps. 

Angrepsspilleren Lie var i sitt ess i dagens runde, og fikk tidlig en stilling som passet ham utmerket. Nordmannen skapte et heftig angrep, og med finurlige manøvre ble motstanderens kongestilling ribbet for forsvar. Da var det bare for den norske fjerdebordsspilleren å finne en siste, riktig fortsettelse. Det klarte han ikke. Energien og piffen virket deretter å gå ut av nordmannen, som kort etter gjorde en grov tabbe og tapte partiet. 

Hammer var som vanlig svært godt forberedt, og tok fullstendig kontroll etter å ha spilt ut de første tjue trekkene som et olja lyn. Nordmannen så ut til å skulle innkassere helpoenget uten problemer. Han klarte derimot ikke å finne det kritiske vinsttrekket. Da kunne motstanderen fort ta over initiativet og gjøre Hammers brikker hjelpeløse. Kroateren førte partiet pent til et helpoeng. 

Leif Erlend Johannesens remis gjorde at Norge unngikk total ydmykelse.