– Vi skåner han ikke for presset

Men Henrik Ingebrigtsen mener han er god nok til å forsvare EM-gullet. 

Bli med på galskapen. Se alt av engelsk fotball.
Klikk her for å bestille det riktige abonnementet for deg før seriestart!

Zürich (TV 2): Henrik Ingebrigtsen strutter av selvtillit før EM. I dag ankom den regjerende europamesteren mesterskapsbyen.

– Da jeg vant sist hadde jeg fem sekunder dårligere pers, så jeg er mye bedre forberedt enn jeg var da. Jeg har mer erfaring, og er minst like sulten, gliser han.

Årsbeste i Europa

Det finnes ikke én nordmann i Sveits som er uenig i at Henrik Ingebrigtsen er Norges eneste reelle medaljekandidat i friidretts-EM som starter tirsdag.

– Henrik har årsbeste på 1500 meter i Europa, og er den store favoritten, sier TV 2s ekspert Christina Vukicevic.

Ingvill Måkestad Bovim, som selv er en outsider med sin sjuende beste årsbeste i feltet, er enig.

– For han så faller det veldig naturlig å ha det presset, og da faller det naturlig for alle oss andre også - så det er ingen grunn til å skåne han for det presset.

Jaysuma Saidy Ndure trekker det enda lenger.

– Jeg er ikke medaljekandidat. Henrik må bære alt. Hvis alle andre tar medalje, så er det det vi kaller bonus, smiler mannen, med Europas sjette beste tid på 200 meter i år.

Høydeidyll

Og det er i idylliske St. Moritz, 1800 meter over havet, at Ingebrigtsen for tredje år på rad lader opp til et viktig mesterskap. TV 2 var med hele familien, minus pappa Gjert som har høydeskrekk, på en fjelltopp på over 3000 meter.

– Ting er på en måte sånn som de skal være. Hodet er på rett plass når omgivelsene er som de skal være. Når resten av opplegget er på plass, er det lett å gjøre de tingene man skal, sier Ingebrigtsen, og skuer utover sitt treningsparadis.

I motsetning til langrennsløperne, trener Ingebrigtsen mye - og mye hardt i høyden. Fram til en uke før mesterskapet har han kjørt kondisjonstrening med to terskeløkter om dagen, annenhver dag. Det er langt mer enn det som er vanlig for norske langrennsløpere før mesterskap.

– På det opplegget vi kjører så passer det veldig fint inn. Hvis jeg ikke kunne ha trent i høyden, så måtte jeg gjort noe helt annet for å bli så god. Jeg mener denne typen trening i høyden har vært viktig for at jeg har blitt så god som jeg har blitt.

Familieoppladning

Med pappa Gjert som trener, så er familien aldri langt unna. Under hele EM-oppkjøringen har familien vært samlet.

– Jeg er glad for at det er på den måten jeg har blitt god. At jeg kan få hjelp av familien, ha dem med meg hele veien og få hjelp av dem når jeg trenger det, sier Ingebrigtsen.

Men det går også hardt for seg. Kravene og forventningene er også store i den innerste kretsen.

– Han er en reell medaljekandidat i EM, noe annet vil være feil å si. Vi vil være skuffet om han ikke klarer det i EM. Så framt det ikke skjer noe helt ekstraordnært i feltet, sier Gjert Ingebrigtsen.

Også lillebror Filip er med i EM, og Henrik tror det kan bli mye Ingebrigtsen-moro i EM.

– Det er slett ikke utenkelig at vi er to brødre i finalen. Jeg vet ikke om man skal forvente det, men man bør ikke bli overrasket om det blir det.