Tor-Kristian Karlsen. AFP PHOTO JEAN CHRISTOPHE MAGNENET
Tor-Kristian Karlsen. AFP PHOTO JEAN CHRISTOPHE MAGNENET

Frykt og dårlig teft preger bunnlagenes spillerkjøp

– De har ikke helt kjøpt konseptet med at man kan tjene penger på overganger.

Premier League-klubbene har i løpet av sommeren gjort om lag 100 signeringer.

Drøyt 40 prosent av spillerne kommer fra andre ligaer, mens resten av handelen har blitt gjort mellom Premier League-klubbene.

Det finnes samtidig store forskjeller mellom topp og bunn i ligaen.

Chelsea, United, City, Arsenal, Everton, Liverpool og Tottenham har til sammen gjort 34 signeringer. Av disse kommer snaut 60 prosent fra utlandet.

De øvrige 13 lagene har signert 63 spillere, hvor kun en tredjedel er hentet fra utenlandske klubber.

Hvorfor er forskjellene så store?

– De forstår ikke konseptet

Ekspertene peker på flere ulike årsaker. En av disse er en dårlig utviklet sans til å se verdier i overgangsmarkedet. 

Med voldsom økonomisk vekst i Premier League, vil det ventelig også være fordelaktig å bruke midlene i markeder med svakere økonomisk posisjon.

Den muligheten er ikke engelske fotballedere så flinke til å se, mener overgangsekspert Tor-Kristian Karlsen.

– Engelske klubber har aldri trengt å ta hensyn til at spillere representerer verdier som kan omsettes i markedet. Før i tiden fikk de pengene av styreformannen og nå ramler pengene fra TV-avtalen ned i fangene deres. Britene har ikke helt kjøpt konseptet om at det finnes et marked med verdier, hvor spillere kan omsettes med profitt. 

– Engelske managere forstår ofte ikke kulturforskjeller

Tor-Kristian Karlsen mener imidlertid at hovedårsaken er frykt for risiko, og managere som ikke er særlig komfortable med å håndtere spillere fra andre kulturer.

– I løpet av en sesong vil det gjerne være så mange som ti klubber som på et eller annet tidspunkt har vært involvert i bunnstriden. De anser det som en slags trygghet at spillerne har erfaring fra Premier League og tar derfor preventive grep sommeren før. Se bare på Aston Villa i fjor, som forsøkte seg på noe de absolutt ikke hadde greie på. De kjøpte utenlandske spillere og gikk på noen store smeller, sier Karlsen.

Aston Villa-manager Paul Lambert var ikke bare heldig med sine importkjøp. Foto: AP Photo/Scott Heppell,
Aston Villa-manager Paul Lambert var ikke bare heldig med sine importkjøp. Foto: AP Photo/Scott Heppell,

Karlsen tror også mye av svaret ligger i managerne som typisk leder «bunnlagene». De verken evner eller ønsker å jobbe med spillere fra andre kulturer.

– Blant lagene på nedre halvdel er det en del britiske managere som ikke har allverdens erfaring med spillere fra andre land. De spilte kanskje ikke sammen med utlendinger og har gjerne ikke allverdens kunnskap rundt kulturforskjellene. Derfor er engelske spillere et tryggere valg for dem, mener Karlsen.

Ikke råd til å feile

TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt tror også bunnlagene er redd for å feile, og anser Premier League-erfaring som en «trygg havn». 

– Lag som ligger lavere i næringskjeden jakter spillere fra en lavere hylle. Der er det ikke nødvendigvis så stor forskjell mellom spillere man finner i Premier League og andre ligaer.

Erik Thorstvedt åpner for at det kan være smartere å hente fra andre ligaer, men i likhet med Karlsen peker han på risikoen. 

– Man har gode eksempler på spillere som har kommet fra andre ligaer for en billig penge og imponert. Michu er et godt eksempel på det. Samtidig har mange lag bommet, og de går derfor for noe som er utprøvd og beviselig fungerer. De har ikke råd til å bomme, og jobber deretter.

FANT GULL: Michu kostet kun 20 millioner kroner og var en kjempehit i sin første Premier League-sesong. Nå har han gått på lån til Napoli.
FANT GULL: Michu kostet kun 20 millioner kroner og var en kjempehit i sin første Premier League-sesong. Nå har han gått på lån til Napoli.

For toppklubbene er det i realiteten kanskje ikke så mye valgmulighet.

– Toppklubbene skal og må hente spillere fra øverste hylle. Sannsynligheten er ikke så stor for at akkurat disse er engelske. Derfor må man også hente spillere fra utlandet, poengterer Thorstvedt.